Κορωνοϊός: «Μην κάνετε ακόμη σχέδια για Χριστούγεννα», προειδοποιούν ευρωπαϊκές χώρες

Τα φετινά Χριστούγεννα με πανδημία θα είναι σίγουρα διαφορετικά
Παρ, 13/11/2020 - 20:56

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν τους πολίτες ότι είναι πολύ νωρίς για να προγραμματίσουν ταξίδια για τα Χριστούγεννα, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού, συνεχίζουν να αυξάνονται σε ολόκληρη την ήπειρο.

Στη Σουηδία, υπάρχει προειδοποίηση ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά την περίοδο των διακοπών. Εν τω μεταξύ, οι ιρλανδικές και οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν σχέδια για ταξίδια. Ενώ μένουν έξι εβδομάδες μέχρι την εορταστική περίοδο, lockdown και άλλα μέτρα ισχύουν σε πολλές χώρες.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας Anders Tegnell είπε στους πολίτες να προετοιμάζονται για τη δυνατότητα περιορισμένων ταξιδιών μεταξύ διαφορετικών περιοχών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, έτσι ώστε οι περιφερειακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να αποφύγουν την πίεση. Μια προσωρινή απόφαση πιθανότατα θα ληφθεί σε μία ή δύο εβδομάδες, είπε, προσθέτοντας ότι οι Σουηδοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν «ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα». Ο Tegnell είπε επίσης ότι «το μεγαλύτερο μέρος» των νέων κρουσμάτων Covid-19 προέρχονταν επί του παρόντος από ιδιωτικά πάρτι. Επιπλέον δήλωσε ότι ελπίζει ότι η απαγόρευση της κατανάλωσης οινοπνεύματος σε παμπ και μπαρ μετά τις 22:00, που ξεκινά το επόμενο Σαββατοκύριακο, δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των ιδιωτικών συγκεντρώσεων. Την Πέμπτη, οι αρχές ανακοίνωσαν 40 νέους θανάτους, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό στη χώρα εδώ και πέντε μήνες.

Εν τω μεταξύ, ο Ιρλανδός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Leo Varadkar είπε ότι δεν θα συμβούλευε ακόμη τους Ιρλανδούς πολίτες που ζούσαν στο εξωτερικό να κάνουν κρατήσεις πτήσεων, προσθέτοντας ότι ήταν πολύ νωρίς για να δοθούν τέτοιες οδηγίες. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex, είπε επίσης ότι "ήταν πολύ νωρίς" για να πει εάν οι πολίτες θα μπορούσαν να αγοράσουν εισιτήρια τρένου για να ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα. Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των περιορισμών για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες. «Θα ήταν ανεύθυνο να μαλακώσουμε το lockdown τώρα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τους περιορισμούς, όσοι είναι στη Γαλλία μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο για να πάνε στη δουλειά εάν δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, να αγοράσουν βασικά προϊόντα, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή να ασκηθούν για μία ώρα την ημέρα. Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ είναι κλειστά, αλλά τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά. Ο Castex πρόσθεσε ότι ορισμένα καταστήματα ενδέχεται να ανοίξουν ξανά από την 1η Δεκεμβρίου, ανάλογα με τους αριθμούς των κρουσμάτων. Ωστόσο, είπε ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Στην Ιταλία, μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση lockdown, αλλά υπάρχουν αιτήματα για αυστηρότερα μέτρα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Η υπουργός Francesco Boccia είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μόνο με στενά μέλη της οικογένειας. Η Πορτογαλία έχει επεκτείνει σημαντικά τους περιορισμούς κατά τη νύχτα και από τη Δευτέρα, τα τρία τέταρτα της χώρας θα υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς.

 

Mε πληροφορίες από BBC