Να σταματήσει το «τσουνάμι μίσους» και ο ρατσισμός για τον κορωνοίό, ζητά ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση για να σταματήσει το «τσουνάμι του μίσους»
Παρ, 08/05/2020 - 15:08
i-am-not-a-virus-edited-scaled

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να τερματιστεί ο ρατσισμός που συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αληθινό τσουνάμι μίσους και ξενοφοβίας», καταγγέλλει συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά σε χώρες ή σε πρόσωπα, απευθύνει έκκληση να αναληφθεί «αποφασιστική δράση» για να τερματιστεί το φαινόμενο.

«Υποδεικνύονται αποδιοπομπαίοι τράγοι, ανακινείται ο φόβος. Το μίσος για τον άλλο, τον ξένο, εξαπλώνεται, στο Διαδίκτυο και στους δρόμους. Οι θεωρίες συνωμοσίας αντισημιτικού χαρακτήρα διαδίδονται, ενώ μουσουλμάνοι γίνονται θύματα επιθέσεων που συνδέονται με την (ασθένεια) COVID-19», προσθέτει.

Όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, συχνά «οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κατηγορούνται ότι διασπείρουν τον ιό και τους αρνούνται την πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες», ενώ «η αποκρουστική ιδέα ότι μπορούν να θυσιαστούν» οι ηλικιωμένοι, που συγκαταλέγονται στις πιο ευπαθείς ομάδες, επίσης «αρχίζει να εξαπλώνεται».

«Δημοσιογράφοι, καταμηνυτές ατασθαλιών, επαγγελματίες της υγείας, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπαίνουν στο στόχαστρο απλούστατα διότι κάνουν το καθήκον τους», στηλιτεύει ακόμη ο Γκουτέρες.

Χρειάζεται «αποφασιστική δράση για να μπει τέλος στον λόγο του μίσους σε όλο τον κόσμο», συνεχίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προτρέποντας ειδικά τους εκπαιδευτικούς και τους θεσμούς να ασχοληθούν με τον ψηφιακό αλφαβητισμό, να διδάξουν τους νέους, κοινό που μπορεί να επηρεαστεί, για τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων, καθώς και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «να κάνουν περισσότερα» για να απαλείφεται «ρατσιστικό, μισογυνικό και βλαβερό» περιεχόμενο.