Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

Πομπέο: «Έχουμε αποδείξεις» για την εργαστηριακή προέλευση του κορωνοϊού

Ο Μάικ Πομπέο επανέφερε τα περί «εργαστηριακής προέλευσης» του κορωνοϊού καταγγέλλοντας την Κίνα ότι δεν συνεργάζεται
Κυρ, 03/05/2020 - 21:50
mike-pompeo-covid-19-china

Ο Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε σήμερα ότι υπάρχει «σημαντικός αριθμός αποδείξεων» πως ο νέος κορωνοϊός προέρχεται από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας της νόσου Covid-19.

«Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί προήλθε» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο ιός απελευθερώθηκε εσκεμμένα από το Πεκίνο.

«Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια».

Επιπλέον, ο Μάικ Πομπέο ανέφερε πως λυπάται για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών, προκειμένου να ριχθεί φως στην προέλευση της πανδημίας. «Συνεχίζουμε να εμποδίζουν την πρόσβαση στους Δυτικούς, σε καλύτερους γιατρούς» κατήγγειλε. «Πρέπει να μπορέσουμε να πάμε εκεί κάτω. Δεν έχουμε τα δείγματα ιού τα οποία χρειαζόμαστε».

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στα μέσα Απριλίου πως η κυβέρνησή του πραγματοποιεί εξονυχιστικές έρευνες για το κατά πόσο ο φονικός κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο στην Κίνα προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου. Πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στο ζήτημα λέγοντας πως έχει στοιχεία ότι ο κορωνοϊός συνδέεται με εργαστήριο στη Γουχάν.

Την ίδια μέρα Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκαθάρισε ότι ο νέος κορωνοϊός είναι «φυσικής προέλευσης», υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό καθορίσουμε τον φυσικό ξενιστή του.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Σχετικά άρθρα