Ραμαζάνι σε καιρούς κορωνοϊού - Έρημοι οι χώροι λατρείας του Ισλάμ

Εκατομμύρια μουσουλμάνοι στον πλανήτη παραμένουν σε κατ'οίκον περιορισμό, ανήμποροι να πάνε στα τζαμιά για να προσευχηθούν και να συμμετάσχουν σε οικογενειακές συνεντρώσεις του Ραμαζανιού
Δευ, 27/04/2020 - 14:52
ramazani_me_covid_19

Άρχισε σήμερα ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας κορωνοϊού και εκτεταμμένων περιοριστικών μέτρων σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εκατομμύρια μουσουλμάνοι στον πλανήτη παραμένουν σε κατ'οίκον περιορισμό, ανήμποροι να πάνε στα τζαμιά για να προσευχηθούν και να συμμετάσχουν σε οικογενειακές συνεντρώσεις.

Οι χώροι λατρείας φέτος είναι έρημοι, με τις λειτουργίες να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και σε πολλές περιπτώσεις να μεταδίδονται online για τους πιστούς.

Σε μία σπάνια συγκυρία στην 1.400 ετών ιστορία του Ισλάμ, το Μέγα Τζαμί στη Μέκκα και το Τζαμί του Προφήτη στη Μεδίνα - τις ιερότερες τοποθεσίες των μουσουλμάνων - είναι κλειστά για το κοινό κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας.

Η είσοδος στα δύο τζαμιά επιτρέπεται μονάχα για λιγοστούς ιερείς, προσωπικό ασφαλείας και καθαριότητας.

Κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, οι πιστοί οφείλουν να μην τρώνε και να μην πίνουν από την ανατολή μέχρι και τη δύση του ηλίου.

Εξαιτίας του κορωνοϊού, το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία μετά τη δύση του ήλιου, το ιφτάρ, θα γίνεται μόνο στο σπίτι, αν και κανονικά δίνει την ευκαιρία στους πιστούς να συγκεντρώνονται γύρω από μεγάλα τραπέζια με τη διευρυμένη οικογένειά τους ή μεταξύ φίλων.

Η βραδινή προσευχή, που το έθιμο θέλει να πηγαίνει κανείς να την κάνει στο τζαμί μετά το γεύμα, θα γίνεται επίσης στο σπίτι.

 

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ