Χίος, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου

Τραγέλαφος: H Βενεζουέλα κάνει ρεπορτάζ για τη φτώχεια των Ελλήνων (ξεχνώντας την δική της)

Το κρατικό μέσο της Βενεζουέλας παρουσιάζει «την οικονομική τραγωδία της Ελλάδας» ως «καπιταλιστικό παράδειγμα προς αποφυγή» τη στιγμή που η ίδια σχεδόν λιμοκτονεί
Τετ, 22/02/2017 - 16:55
Το κρατικό μέσο της Βενεζουέλας παρουσιάζει «την οικονομική τραγωδία της Ελλάδας» ως «καπιταλιστικό παράδειγμα προς αποφυγή» τη στιγμή που η ίδια σχεδόν λιμοκτονεί
Υπάρχουν και χειρότερα, προσπαθεί να πει η Βενεζουέλα στους πολίτες της (χωρίς να γνωρίζει το ρητό «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί») παρουσιάζοντας το παράδειγμα της Ελλάδας μέσα από ένα εκτενές ρεπορτάζ στο Telesur, το κρατικό μέσο που ελέγχεται απ' την κυβέρνηση Μαδούρο.

Το ρεπορτάζ εντόπισε ο αρθρογράφος του Forbes Tim Worstall και με μπόλικη ειρωνεία σχολιάζει: «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Τώρα η Βενεζουέλα κάνει ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομική κρίση».

Μπορεί το ρεπορτάζ -που στην ουσία χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως "καπιταλιστικό παράδειγμα προς αποφυγή"- να περιγράφει με σχετική ακρίβεια τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας, ο Worstall τονίζει όμως πως είναι οξύμωρο ότι οι 'σοσιαλιστές' της Βενεζουέλας, που κατόρθωσαν να καταστρέψουν την οικονομία μιας χώρας πάμπλουτης σε πετρέλαιο κάνοντάς την τώρα σχεδόν να λιμοκτονεί, χρησιμοποιούν την κρίση στην Ελλάδα ως παράδειγμα των δεινών του καπιταλισμού.

Το ρεπορτάζ του teleSUR αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας teleSUR, τονίζοντας πως η φτώχεια είναι αποτέλεσμα των «αρπακτικών δανειστικών πολιτικών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των επίσης αρπακτικών δανειστών μέσα στην ΕΕ».

Ο αρθρογράφος του Forbes σχολιάζει, όχι δίχως ειρωνεία, πως ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα είναι (τουλάχιστον στα χαρτιά γιατί στην πραγματικότητα είναι πολύ χαμηλότερος) μόλις 12 δολάρια το μήνα. Συγκριτικά, στην Ελλάδα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας είναι 390 δολάρια.

«Η Βενεζουέλα είναι ουσιαστικά Καθολική χώρα» καταλήγει. «Αλήθεια, δεν έχουν ακουστα το "Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε";»

Πηγή: www.lifo.gr

Σχετικά άρθρα