Βερολίνο: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των σχεδίων της Μέρκελ για τον κορωνοϊό

Για υπερβολική κυβερνητική εξουσία κάνουν λόγο οι επικριτές
Τετ, 18/11/2020 - 20:22

Xιλιάδες διαδηλωτές με σφυρίχτρες και κατσαρόλες στα χέρια συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στο κέντρο του Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχέδια της Άνγκελα Μέρκελ για την ενίσχυση των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε στην κυβέρνησή της εξουσίες για την επιβολή μέτρων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τα τοπικά κοινοβούλια των κρατιδίων της Γερμανίας πρόκειται να εγκρίνουν νόμους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στην κοινωνική επαφή, επιπλέον κανόνες σχετικά με τη μάσκα, την κατανάλωση αλκοόλ, το κλείσιμο καταστημάτων και τη διακοπή αθλητικών εκδηλώσεων.

Αν και οι περισσότεροι Γερμανοί αποδέχονται το τελευταίο lockdown σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, υπάρχουν και οι επικριτές που υποστηρίζουν ότι τέτοιοι νόμοι δίνουν στην κυβέρνηση υπερβολική εξουσία και θέτουν σε κίνδυνο τα πολιτικά δικαιώματα χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Το AfD συνέκρινε τις αλλαγές ακόμη και με τον νόμο του 1933 που άνοιξε το δρόμο στη ναζιστική δικτατορία του Χίτλερ.

Οι διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκες ούτε κρατούσαν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Αστυνομικοί με κράνη παρατάχθηκαν για να σταματήσουν τους διαδηλωτές καθώς αυτοί πλησίαζαν πολύ στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Η αστυνομία δεν θέλει να επαναληφθούν εικόνες του Αυγούστου, όταν διαδηλωτές έφτασαν στα σκαλιά του κοινοβουλίου του Ράιχσταγκ, με ορισμένους να κουνούν την ακροδεξιά σημαία του Ράιχσφλαγκ.

Οι εικόνες τότε έγιναν πρωτοσέλιδο σε όλες τις χώρες του κόσμου και καταδικάστηκαν από κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 17.561 φτάνοντας συνολικά τα 833.307, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch την Τετάρτη. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 13.119.

 

Με πληροφορίες του Reuters