Εσείς μαγειρεύετε με τα παιδιά σας;

Παρ, 23/04/2021 - 11:57

Το μαγείρεμα βοηθά τα παιδιά να αποκτούν νέες δεξιότητες. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο με το παιδί σας. Για να μαγειρέψετε με τα παιδιά σας, χρειάζεστε απλές συνταγές, υλικά και εξοπλισμό - συν χρόνο! Όταν μαγειρεύετε με το παιδί σας, αφήστε το να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα.

Γιατί κάνει καλό να μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας

Το μαγείρεμα με τα παιδιά είναι κάτι πολύ περισσότερο από την προετοιμασία φαγητού. Για παράδειγμα, με το μαγείρεμα μπορείτε να βοηθήστε το παιδί σας να μάθει πρώιμες δεξιότητες αριθμητικής μέσω της μέτρησης ή της αρίθμησης αλλά και των δύσκολων για όλους κλασμάτων, της θερμοκρασίας και του βάρους και να αναπτύξει δεξιότητες ανάγνωσης μέσω ανάγνωσης συνταγών. Εκτός αυτού ο χρόνος που περνάτε παρέα κάνοντας κάτι δημιουργικό κάνει καλό στη σχέση σας. Αρκεί φυσικά να θυμάστε να είστε χαλαροί, ακατάστατοι και διασκεδαστικοί!

Το να καθίσετε με την οικογένειά σας και να μοιραστείτε ένα γεύμα που έχετε προετοιμάσει μαζί είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για το παιδί σας να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες όπως να μοιράζεται, να μιλά και να ακούει. Τέλος η προετοιμασία των φαγητών κάνει τα παιδιά να εξοικειώνονται με τροφές που συνήθως δεν συμπαθούν (όπως για παράδειγμα τα λαχανικά ή το ψάρι) και να τα αποδέχονται καλύτερα στο πιάτο τους.

Τι θα χρειαστείτε

Είναι καλό να δώσετε στο παιδί σας μια δυο επιλογές σχετικά με το τι θα μαγειρέψει, αλλά είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η συνταγή είναι αρκετά απλή, διαφορετικά θα καταλήξετε να το κάνετε μόνοι σας ενώ το παιδί σας παρακολουθεί.

Ίσως γνωρίζετε ένα απλό πιάτο που θα μπορούσατε να φτιάξετε με το παιδί σας. Ίσως είναι κάτι που αρέσει στο παιδί σας να τρώει, όπως ένα αγαπημένο γεύμα ή επιδόρπιο. Διαφορετικά, αναζητήστε στο διαδίκτυο συνταγές φιλικές προς τα παιδιά ή στη βιβλιοθήκη σας ή στο βιβλιοπωλείο για βιβλία μαγειρικής για παιδιά. Υπάρχουν ακόμα και online παιδικά μαθήματα μαγειρικής που βρίσκουμε σε σελίδες που συγκεντρώνουν δραστηριότητες για παιδιά όπως είναι το Momizen.

Αφού αποφασίσετε τι θα μαγειρέψετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα συστατικά και τον εξοπλισμό που χρειάζεστε, καθώς και έναν καθαρό χώρο εργασίας έτσι ώστε να μη χρειαστεί να αφήσετε τα παιδιά σας δευτερόλεπτο χωρίς επίβλεψη.
Να θυμάστε ότι:

➔ θα σας πάρει αρκετό χρόνο αφού τα παιδιά δεν έχουν τη δική μας εξοικείωση και ταχύτητα με τα εργαλεία και τις διαδικασίες του μαγειρέματος. Απολαύστε λοιπόν το χρόνο που περνάτε μαζί τους χωρίς άγχος και βιασύνες.

➔ οι κουζίνες μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα μέρη ειδικά για τα παιδιά. Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας χωρίς επίβλεψη, απομακρύνετε εργαλεία με τα οποία μπορεί να τραυματιστεί και προτιμήστε πλαστικά μαχαίρια. Προειδοποιήστε το πως δεν πρέπει να πλησιάζει συσκευές όπως το μίξερ ή τα μάτια της κουζίνας και το φούρνο όταν αυτά είναι σε λειτουργία.

Στόχος σας πρέπει να είναι να αποκτήσουν τα παιδιά σας μια ωραία εμπειρία από την επαφή τους με το μαγείρεμα! Έτσι λοιπόν αφήστε τα παιδιά σας να συμμετέχουν όσο περισσότερο γίνεται, βοηθήστε τα δείχνοντάς τους πώς να καθαρίσουν για παράδειγμα τα λαχανικά και στη συνέχεια αφήστε τα να ολοκληρώσουν μόνα τους τη διαδικασία. Δοκιμάστε μαζί τους τα υλικά πριν τα προσθέσετε στη συνταγή και ζητήστε τους να σας περιγράψουν τη γεύση, την υφή.

Μιλήστε για το ποια προϊόντα είναι πιο υγιεινά από άλλα και γιατί τα επιλέγουμε. Αφήστε το παιδί σας να μοιραστεί το πιάτο του με φίλους ή συγγενείς και φυσικά παινέψτε το μαγείρεμα και τη σκληρή δουλειά του!

Δεν έχετε λόγο να περιμένετε! Ξεκινήστε σήμερα κιόλας το πρώτο σας “παιδικό μάθημα μαγειρικής”!