Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ελλάδα στην πρώτη 5άδα των χωρών με τα πιο καθαρά νερά για κολύμβηση

Στις χώρες με τα πιο καθαρά νερά για κολύμβηση η Ελλάδα
Τρί, 09/06/2020 - 03:21
kathara-nera-elladas

Στην πρώτη πεντάδα των χωρών της «γηραιάς» ηπείρου με τα πιο καθαρά νερά για κολύμβηση συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Η υπηρεσία της ΕΕ δημοσιοποίησε τη Δευτέρα την ετήσια έκθεσή της, με βάση τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 2019. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η χώρα μας είναι τέταρτη ανάμεσα στα κράτη με τα πιο καθαρά νερά.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ελέγχθηκαν 1.634 σημεία κολύμβησης και στο 95,7% διαπιστώθηκε ότι τα νερά ήταν εξαιρετικής ποιότητας.

Το ποσοστό αυτό φέρνει τη χώρα μας πίσω από την Κύπρο (99,1%), την Αυστρία (98,5%) και τη Μάλτα (97,7%), ενώ η Ελλάδα είναι πάνω από την Κροατία (95,6%), που συμπληρώνει την πεντάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε δεύτερη χώρα- ανάμεσα σε 47- στο πρόγραμμα «Γαλάζια σημαία».

Συνολικά 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος αυτή τη διάκριση στη χώρα μας.

Συνολικά, η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης της Ευρώπης παραμένει υψηλή, επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Στο 85% των περιοχών κολύμβησης που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν ύδατα εξαιρετικής ποιότητας, ενώ στο 95% τα νερά χαρακτηρίζονται τουλάχιστον «επαρκούς ποιότητας».

Αντικείμενο παρακολούθησης την προηγούμενη χρονιά αποτέλεσαν 22.295 περιοχές κολύμβησης, στην ΕΕ, τη Βρετανία, την Ελβετία και την Αλβανία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, στο 1,3% των περιοχών κρίθηκε ότι τα νερά ήταν ανεπαρκούς ποιότητας.

Ένα ποσοστό που δεν παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση από το 2013, όταν έφτανε το 2%.

«Τα καθαρά ύδατα κολύμβησης θεωρούνται πολλές φορές σαν κάτι δεδομένο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα ευρωπαϊκά συλλογικά επιτεύγματα», τόνισε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσους.

«Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς πολλών ανθρώπων για πολλά χρόνια.

Η εφετινή έκθεση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν πολύ υψηλά πρότυπα ποιότητας όταν κολυμπούν σε ευρωπαϊκά ύδατα και ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να συνεχιστεί αυτή η πορεία», συμπλήρωσε.

 

Πηγή: www.lifo.gr