Χαβάη: Βρέθηκε το μεγαλύτερο ασπιδοειδές ηφαίστειο της Γης- Διπλάσιο από αυτό που πίστευαν οι ειδικοί

Σύμφωνα με έρευνα, το Puhahonu είναι το μεγαλύτερο ασπιδοειδές ηφαίστειο της Γης
Πέμ, 21/05/2020 - 01:49
puhahonu

Το μεγαλύτερο ασπιδοειδές ηφαίστειο της Γης βρίσκεται μεν στη Χαβάη, αλλά δεν είναι αυτό που πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Ο «τίτλος» αυτός ανήκει στο ηφαίστειο Puhahonu που είναι σχεδόν διπλάσιο από το Mauna Loa, το οποίο θεωρούνταν ότι είναι το μεγαλύτερο ασπιδοειδές στον κόσμο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, που έκαναν έρευνα στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού και ανέλυσαν πετρώματα της συλλογής του Ιδρύματος.

Ένα ασπιδοειδές ηφαίστειο δημιουργείται από ροές λάβας και οι εκρήξεις του είναι ήπιες. Από μακριά, το σχήμα του μοιάζει με ασπίδα, κάτι που του «χαρίζει» το όνομά του.

Το Puhahonu -«χελώνα που αναδύεται για να αναπνεύσει» σημαίνει το όνομά του στην τοπική γλώσσα- αποτελείται κυρίως από δύο βραχώδεις προεξοχές στον Ειρηνικό Ωκεανό. Όμως, το μεγαλύτερο τμήμα του είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Στην ανάλυσή τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν όχι μόνο ότι το Puhahonu έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από το ηφαίστειο Mauna Loa, αλλά κατέληξαν ότι πρόκειται και για το πιο θερμό ασπιδοειδές ηφαίστειο στον κόσμο.

«Νέα χαρτογράφηση, βελτιωμένοι υπολογισμοί για τον όγκο και πετρολογικές αναλύσεις δείχνουν ότι το ηφαίστειο Puhahonu στη Χαβάη είναι το μεγαλύτερο και θερμόμετρο ηφαίστειο- ασπίδα στη Γη. Αυτό το ηφαίστειο έχει το διπλάσιο μέγεθος από το Mauna Loa, που θεωρούνταν όχι μόνο το μεγαλύτερο ηφαίστειο στη Χαβάη αλλά και το μεγαλύτερο γνωστό ασπιδοειδές ηφαίστειο», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Earth and Planetary Science Letters