Η ομορφιά της φύσης

Σάβ, 01/07/2017 - 16:18

Η φύση είναι ωραία και αισθάνεσαι την ομορφιά της όταν βρίσκεσαι κοντά της. Η ομορφιά δεν είναι κάτι που γίνεται με τα χέρια, δηλαδή δεν είναι κατασκευαστική. Βλέπεις για παράδειγμα ένα τοπίο. Μπορεί να είναι χαράδρες, γκρεμοί, δέντρα κοντά ή ψηλά, παραλίες βραχώδεις, άτακτες ή αμμώδεις και μας αρέσουν όλα.

Οταν βλέπεις λουλούδια στο λιβάδι, παπαρούνες στον αγρό, λες τι ωραίες που είναι! Οταν κόψεις μία όμως, παύει από μόνη της να είναι όμορφη και πρέπει, αν θέλεις να τη ζωγραφίσεις, να τη βάλεις σ' ένα βάζο ή σ' ένα ποτήρι μ' ένα χρωματιστό φόντο. Δηλαδή να την κάνεις να φαίνεται ωραία. Αλλά ποτέ δεν θα φτάσεις την ομορφιά του φυσικού, που όλα φαίνονται ωραία κι ας είναι όλα σαν τυχαία. Αλλά μήπως υπάρχει η λογική του τυχαίου στη φύση;

Οι αρχαίοι γλύπτες το είχαν καταλάβει αυτό και δημιουργούσαν αγάλματα, σαν τον Απόλλωνα τον θεό, και έδιναν θεϊκή ομορφιά που ξεπερνούσε την ανθρώπινη μορφή. Και αισθανόσουν την ωραιότητα. Δεν είναι μόνο να τη βλέπεις την ομορφιά, αλλά να την αισθάνεσαι. Μόνον έτσι φαίνεται και αποκαλύπτεται· όταν την αισθάνεσαι.

Πάμε σε μια ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα και αυτή η ταβέρνα έχει τοίχους από τσιμεντόλιθους, χαλίκια στο έδαφος της αυλής και σπασμένες καρέκλες. Αλλά όταν έρχεται το ψάρι το ψημένο και ακούς δίπλα το φλοίσβο απ' τα κύματα, αναφωνείς και αισθάνεσαι και λες: Τι ωραία που είναι... Και ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη αναφωνεί σαν δημιουργός, όταν φτιάχνει τη θάλασσα με τα ψάρια ή τον ουρανό, τι ωραίο που είναι! Και είδεν ο Θεός ότι καλόν.

Πηγή:enet.gr