Γκέιτς: Οι πλούσιες χώρες ίσως επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς έως τα τέλη του 2021

«Αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση»
Τετ, 07/10/2020 - 02:49

Οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς έως τα τέλη του 2021, ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού λειτουργήσει, εκτίμησε, σήμερα ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

«Έως το τέλος του επόμενου έτους, μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ κοντά στο φυσιολογικό - αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο 64χρονος Γκέιτς μιλώντας στο συμβούλιο διευθυνόντων συμβούλων της Wall Street Journal, θέτοντας ως προϋπόθεση, ένα εμβόλιο να είναι έτοιμο και διανεμηθεί σε αρκούντως ευρεία κλίμακα.

«Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτά τα εμβόλια θα πετύχουν», παραδέχθηκε ο Γκέιτς προβλέποντας ότι η κατανομή εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών θα αποδειχτεί «κυριότατο σημείο διαφωνίας».

Τα εμβόλια που αναπτύσσουν οι εταιρίες Pfizer - BioNTech και η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι δύο από τα πιο ελπιδοφόρα υποψήφια στην κούρσα για την τελική έγκριση και μαζική κυκλοφορία.

Ο Γκέιτς υπογράμμισε πως Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να το σκεφτούν και να περιορίσουν τον δισταγμό τους για τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-1, σε περίπτωση που ένα εμβόλιο όντως γίνει διαθέσιμο. Αναγνώρισε δε πως πέρα από τις εταιρείες στη δύση που προηγούνται στις μελέτες, μία ρωσική και έξι κινεζικές προσπάθειες κινούνται επίσης προς την σωστή κατεύθυνση.

 

Με πληροφορίες από Reuters