Μπάιντεν: Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου

Δευ, 04/04/2022 - 22:32

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία πολέμου και είπε ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή δίκης για εγκλήματα πολέμου.

«Αυτός ο τύπος είναι βάναυσος», τόνισε ο Μπάιντεν, σε σύντομες δηλώσεις του, κληθείς να σχολιάσεις τις φρικτές εικόνες που έρχονται από την Μπούκα. «Πρέπει να λογοδοτήσει», είπε.

«Μπορεί να θυμάστε ότι με επέκριναν επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου. Λοιπόν, η αλήθεια των γεγονότων, είδατε τι συνέβη στην Μπούκα. Είναι εγκληματίας πολέμου. Πρέπει να συλλέξουμε τις πληροφορίες, πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν τον αγώνα και πρέπει να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες ώστε να μπορέσει να γίνει δίκη για εγκλήματα πολέμου. Αυτός ο τύπος είναι βάναυσος. Αυτό που συνέβη στην Μπούκα είναι εξωφρενικό και το έχουν δει όλοι. Νομίζω ότι είναι έγκλημα πολέμου. Θα πρέπει να λογοδοτήσει», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την απάντηση της Αμερικής, πρόσθεσε: «Ζητώ περισσότερες κυρώσεις, ναι».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε σήμερα την Μπούκα και από εκεί κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» τα οποία θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία». Αυτή η μικρή πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό στις 27 Φεβρουαρίου, και παρέμενε απρόσιτη για περισσότερο από ένα μήνα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο είδε τα πτώματα τουλάχιστον 22 ανθρώπων με πολιτικά ρούχα στους δρόμους εκεί το Σάββατο. Ένας από αυτούς ήταν ξαπλωμένος κοντά σε ένα ποδήλατο και ένας άλλος είχε τσάντες με ψώνια δίπλα του. Ένα πτώμα είχε δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη του.

Τα αίτια του θανάτου τους δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν άμεσα, αλλά δύο άτομα έφεραν τραύματα στο κεφάλι.

Η Μόσχα από την πλευρά της αρνήθηκε ότι σκότωσε αμάχους στην Μπούκα, το Κρεμλίνο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκαναν λόγο για «διαστρεβλώσεις» και σκηνοθετημένες εικόνες για τον Τύπο.