Ράσελ Μπραντ: Γυναίκες τον κατηγορούν για βιασμό, σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποίηση

Τι καταγγέλλουν τέσσερις γυναίκες
Κυρ, 17/09/2023 - 01:22

Τέσσερις γυναίκες κατηγορούν τον Ράσελ Μπραντ για βιασμό, σεξουαλικές επιθέσεις, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση. 

Οι Times και το Channel 4 έκαναν κοινή έρευνα για τον Ράσελ Μπραντ, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει τους «πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς» σε βάρος του, προτού έρθουν στο φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες των γυναικών. 

Ο ηθοποιός ανέβασε στα social media ένα βίντεο διάψευσης, ενώ λίγη ώρα αργότερα το ρεπορτάζ με τις καταγγελίες των γυναικών δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα των Times. Το Channel 4 θα μεταδώσει τη σχετική έρευνα απόψε. 

Ράσελ Μπραντ: Οι καταγγελίες των 4 γυναικών 

Οι καταγγελίες των τεσσάρων γυναικών σε βάρος του Ράσελ Μπραντ αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2006 έως το 2013. Εκείνη την περίοδο, η καριέρα του ηθοποιού ήταν στο αποκορύφωμά της, καθώς συνεργαζόταν με το BBC Radio 2, το Channel 4 και έπαιζε σε ταινίες του Χόλιγουντ. 

Η μία από τις τέσσερις γυναίκες καταγγέλλει ότι ο Ράσελ Μπραντ τη βίασε στο σπίτι του, στο Λος Άντζελες. Την ίδια ημέρα εκείνη επισκέφθηκε κέντρο για γυναίκες που έχουν βιαστεί. Οι Times σημειώνουν πως έχουν δει τα ιατρικά αρχεία που το πιστοποιούν αυτό. 

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως αυτή η γυναίκα έστειλε μήνυμα στον ηθοποιό, στο οποίο του έγραφε πως την τρομάζει και ότι νιώθει πως την εκμεταλλεύτηκε. «Όταν ένα κορίτσι λέει όχι, είναι όχι», του τόνισε. Ο Ράσελ Μπραντ φέρεται να της απάντησε πως «λυπάται πολύ». 

Άλλη καταγγέλλουσα είπε στην εφημερίδα ότι είχε σχέση με τον ηθοποιό, όταν εκείνη ήταν 16 ετών και εκείνος 31 χρονών. Η γυναίκα ανέφερε πως υπέστη συναισθηματική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της τρίμηνης σχέσης τους και ότι μια φορά εκείνος «έβαλε με το ζόρι το πέος του στο στόμα της». 

Η τρίτη καταγγέλλουσα είπε πως ο Ράσελ Μπραντ της επιτέθηκε σεξουαλικά και ότι υπέστη σωματική και συναισθηματική κακοποίηση από τον ηθοποιό. Η τέταρτη κατήγγειλε ότι εκείνος της επιτέθηκε σεξουαλικά όταν συνεργάζονταν στο Λος Άντζελες και στη συνέχεια την απείλησε ότι θα κινηθεί εναντίον της νομικά, αν μιλούσε σε κάποιον. 

Πολλές ακόμη γυναίκες κατηγορούν τον Ράσελ Μπραντ για συναισθηματική και σωματική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση και bullying, αναφέρουν οι Times, που σημειώνουν πως οι τέσσερις οι οποίες αποφάσισαν να μιλήσουν δημοσίως δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. 

Το βίντεο του Ράσελ Μπραντ για τις καταγγελίες 

Πριν βγουν στο φως οι σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος του, ο Ράσελ Μπραντ ανέβασε ένα βίντεο στα social media. Σε αυτό, διέψευδε κατηγορηματικά τους «πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς» εναντίον του, δίχως να διευκρινίζει τι ακριβώς αφορούν αυτοί. 

Στο βίντεο, ο Ράσελ Μπραντ ανέφερε πως έλαβε email από ένα τηλεοπτικό δίκτυο και μια εφημερίδα «με εξαιρετικά εξωφρενικές επιθέσεις», εναντίον του και «πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς» σε βάρος του, τους οποίους «διαψεύδει απολύτως». Τα email αυτά ήταν η επικοινωνία που είχαν μαζί του οι Times και το Channel 4, ζητώντας του να πάρει θέση για τις καταγγελίες, πριν τις δημοσιεύσουν, μια πάγια τακτική δημοσιογράφων που κάνουν έρευνα. 

Οι Times αναφέρουν πως έδωσαν στον Ράσελ Μπραντ περιθώριο οχτώ ημερών για να απαντήσει στις καταγγελίες, αναφέροντας λεπτομέρειες για αυτές στο email που του έστειλαν. Οι δικηγόροι του ηθοποιού ισχυρίστηκαν αρχικά ότι δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό, γιατί ήταν πολλές οι ερωτήσεις και επειδή δεν αποκαλύπτονταν τα ονόματα των γυναικών που έκαναν τις καταγγελίες. 

Επιπλέον, οι δικηγόροι σχολίασαν ότι αυτή η «στρατηγική» είχε στόχο να «βλάψει» τον εντολέα τους, συμπληρώνοντας ότι εκείνος πιστεύει ακόμη, σχολίασαν ότι η στρατηγική αυτή είχε σκοπό να βλάψει τον πελάτη τους. Μάλιστα, έκαναν λόγο για μια «πολύ ανησυχητική ατζέντα», επειδή «έχει ένα εναλλακτικό κανάλι που είναι ανταγωνιστικό στα mainstream ΜΜΕ». 

Στο βίντεο που ανάρτησε, ο Ράσελ Μπραντ ανέφερε ότι οι καταγγελίες σε βάρος του αφορούν μια περίοδο στην οποία «όπως έχω γράψει εκτεταμένα στα βιβλία μου, ήμουν πάρα πολύ ασυγκράτητος». «Εκείνη την περίοδο της ακολασίας, οι σχέσεις που είχα ήταν πάντα απολύτως συναινετικές. Ήμουν πάντα ειλικρινής για αυτό τότε- σχεδόν υπερβολικά ειλικρινής- και είμαι ειλικρινής και τώρα». 

«Το να βλέπω αυτή την ειλικρίνεια να μετατρέπεται σε κάτι εγκληματικό- το οποίο διαψεύδω απολύτως- με κάνει να αναρωτιέμαι αν υπάρχει μια διαφορετική ατζέντα», ανέφερε ακόμη στο βίντεο. 

 -Εάν είστε επιζώσα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή trafficking ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο sos15900@isotita.gr