Αφιερωμένο στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το doodle της Google

Στη γιορτή των ερωτευμένων αφιερώνει η Google το σημερινό της (14 Φεβρουαρίου) doodle
Πέμ, 14/02/2019 - 16:44
doodle της Google για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Στη γιορτή των ερωτευμένων αφιερώνει η Google το σημερινό της (14 Φεβρουαρίου) doodle.

Ο εορτασμός της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου περιέχει ίχνη τόσο από την χριστιανική, όσο και από την ρωμαϊκή παράδοση, ενώ καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, καθώς έχουν η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς Αγίους με το όνομα Βαλεντίνος, με διαφορετικές αναφορές να συνοδεύουν τον καθένα.

Σύμφωνα με μία δημοφιλή αγιογραφική αναφορά, ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας κατά την διάρκεια του τρίτου αιώνα στη Ρώμη και φυλακίστηκε επειδή πάντρευε μυστικά τους νέους στρατιώτες με τις αγαπημένες τους, αψηφώντας τη σχετική απαγόρευση που είχε επιβάλλει ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β’.

Σύμφωνα με άλλους θρύλους, ο Βαλεντίνος πιθανώς σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους Χριστιανούς από τις διώξεις των Ρωμαίων, ενώ σύμφωνα με μία αναφορά, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου, και πριν από την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου». 

Ορισμένες εκτιμήσεις εμφανίζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στα μέσα Φεβρουαρίου για να τιμηθεί η επέτειος του θανάτου ή της ταφής του, πιθανότατα γύρω στα 270 μ.Χ. Ωστόσο, βάσει άλλων αναφορών, η Χριστιανική εκκλησία αποφάσισε να εορτάζει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στα μέσα Φεβρουαρίου σε μία προσπάθεια να «εκχριστιανίσει» την ειδωλολατρική γιορτή των Λουπερκάλια, μίας από τις παλαιότερες ρωμαϊκές γιορτές που τελούνταν κάθε χρόνο προς τιμήν του Λούπερκους, πρώιμου θεού της γονιμότητας στη ρωμαϊκή μυθολογία, αντίστοιχου του ελληνικού θεού Πάνα.

Τα Λουπερκάλια εορτάζονταν έως την εμφάνιση του πρώιμου Χριστιανισμού, αργότερα όμως τέθηκαν εκτός νόμου, καθώς κρίθηκαν «μη Χριστιανικά», όταν στο τέλος του 5ου αιώνα ο Πάπας Γελάσιος καθιέρωσε την 14η Φεβρουαρίου ως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πολύ αργότερα, η γιορτή αυτή συνδυάστηκε με τον έρωτα.

Στη διάρκεια του Μεσαίωνα, στη Γαλλία και την Αγγλία ήταν κοινώς παραδεκτό ότι η 14η Φεβρουαρίου αποτελούσε την έναρξη της εποχής που ζευγάρωναν τα πουλιά.

Οι γραπτές αναφορές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εμφανίστηκαν μετά το 1400. Η παλαιότερη αναφορά για την ημέρα είναι ένα ποίημα γραμμένο το 1415 από τον Δούκα της Ορλεάνης, Σαρλ, στη γυναίκα του ενώ ήταν φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου μετά την σύλληψή του στην Μάχη του Αζινκούρ. Αρκετά χρόνια αργότερα, εικάζεται ότι ο βασιλιάς Ερρίκος ο πέμπτος προσέλαβε έναν συγγραφέα ονόματι Τζον Λαντγκέϊτ, να συνθέσει ένα ερωτικό σημείωμα για την Αικατερίνη του Βαλουά.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Wikipedia