Πάσχα στη Μύκονο: Λαμπροκουλούρες και ψαλμωδίες των γυναικών

Σάβ, 16/04/2022 - 09:11

Το Πάσχα γιορτάζεται με εξαιρετική λαμπρότητα στη Μύκονο και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες. Τη Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνουν στα σπίτια και στους φούρνους Λαμπροκουλούρες με περίτεχνα σχήματα και τις στολίζουν με κόκκινα αβγά. Τις μοιράζουν και τις βάζουν στο τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο. Τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή οι φούρνοι δίνουν στο ψωμί το σχήμα του Σταυρού και συμβολικά το κόβουν με το χέρι μη θέλοντας λόγω της ημέρας να χρησιμοποιήσουν μαχαίρι.

Έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, να ψέλνουν από νωρίς το απόγευμα οι γυναίκες κάθε Μεγάλη Παρασκευή το Μοιρολόι της Παναγιάς μπροστά στον επιτάφιο σε πολλές εκκλησίες.  Μπορούμε να ακολουθήσουμε την περιφορά του Επιταφίου που ξεκινά από οποιοδήποτε εκκλησάκι της Χώρας – δεν έχει σημασία ποιου- αφού όλα σύντομα συναντιούνται και ακολουθούν κοινή διαδρομή με κατάληξη το Γιαλό στο παλιό Λιμάνι.

Το απόγευμα της ημέρας του Πάσχα, οι κάτοικοι καίνε τον «Ιούδα» στην πλατεία του νησιού. Στο Γιαλό και στην Άνω Μερά στήνονται σειρές με υπαίθριες σούβλες.

Καθημερινή