Πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν τα αθώα βεγγαλικά και πυροτεχνήματα του Πάσχα;

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία 15 χρόνια 11 άνθρωποι στη χώρα μας έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί από κροτίδες, βεγγαλικά, ρουκέτες και άλλα πυροτεχνήματα
Σάβ, 27/04/2019 - 15:08
πυροτεχνήματα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία 15 χρόνια 11 άνθρωποι στη χώρα μας έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί από κροτίδες, βεγγαλικά, ρουκέτες και άλλα πυροτεχνήματα. Η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι τα σοβαρά ατυχήματα είναι ιδιαίτερα συχνά στους ανηλίκους και οφείλονται κυρίως στην καύση κροτίδων, βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας, παρότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Μια έρευνα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ), έδειξε ότι 7 στα 10 τραυματισμένα παιδιά είναι κυρίως αγόρια που αυτοτραυματίζονται ηλικίας 10-14 ετών. Από αυτά, 3 στα 10 τραυματίζονται και στα μάτια.

Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, διεθνείς μελέτες επί του θέματος έχουν δείξει ότι 1 στους 20 τραυματίες από βεγγαλικά χάνει μόνιμα ένα ποσοστό 15% της όρασής τους. Το σημαντικό είναι ότι οι τραυματισμοί δεν αφορούν μόνο όσους χρησιμοποιούν κάθε είδους πυροτέχνημα αλλά και τους παρευρισκόμενους σε μία τέτοια περίπτωση.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατευθούμε

Πρώτα από όλα ακόμα και ο μύθος ότι τα μικρά πυροτεχνήματα είναι ακίνδυνα καταρρίπτεται καθώς ένα κλασικό sparkler,  αυτό που συνηθίζουμε να βάζουμε και στις τούρτες γενεθλίων επειδή νομίζουμε ότι είναι αβλαβές, μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου, και επομένως, ακόμα και μια μικρή σπίθα του μπορεί να προκαλέσει θερμικό έγκαυμα στην επιφάνεια του ματιού (στον κερατοειδή χιτώνα) ή και σε άλλους ιστούς στο εσωτερικό του.

Επίσης αν ένα πυροτέχνημα δεν εκραγεί όταν το πετάξουμε δε σημαίνει ότι είναι ανενεργό και υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να εκραγεί στα χέρια μας.

Επιπλέον, όσοι δεν χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο. Αυτό είναι λάθος καθώς όπως ανέφερε το 2016 το επιστημονικό περιοδικό Eye μία μελέτη που έγινε έδειξε ότι οι μισοί τραυματισμοί στα μάτια από πυροτεχνήματα αφορούν άτομα που παρακολουθούν τα πυροτεχνήματα και όχι άτομα που τα ρίχνουν.

Όσο για το μύθο ότι μόνο τα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα είναι επικίνδυνα καταρρίπτεται και αυτός. Οι ειδικοί λένε ότι οποιασδήποτε μορφής πυροτεχνήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες.  

Τα πυροτεχνήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και μόνο από ειδικούς, σε οργανωμένες εκδηλώσεις, με τον κόσμο να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων. Και για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά να φορούν όλοι, χρήστες και θεατές,  ειδικά προστατευτικά στα μάτια, κατασκευασμένα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Πηγή: naftemporiki.gr