Πόσο καλά Ελληνικά ξέρεις;

Όλοι πιστεύουν ότι τα Ελληνικά τους είναι τέλεια και στον προφορικό αλλά και στον γραπτό λόγο. Είναι όμως στ' αλήθεια έτσι; Μήπως πολλά πράγματα έχουμε συνηθίσει να τα λέμε και να τα γράφουμε λάθος; Κάνε αυτό το κουίζ για να μάθεις!
Κυρ, 21/04/2019 - 12:36
words have power - οι λέξεις έχουν δύναμη

Τα Ελληνικά είναι μία δύσκολη και πολύπλοκη γλώσσα, από τις αρχαιότερες ολόκληρου του κόσμου. Οι αρχαίοι Έλληνες έχοντας αναπτύξει σπουδαίο πολιτισμό, τέχνη, φιλοσοφία και γράμματα έδωσαν τις βάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η γλώσσα μας, διότι κάθε γράμμα έχει μία σημασία, το πώς προφέρεται και γιατί αλλά και το πώς γράφεται δεν είναι τυχαίο, έχει μεγάλη αξία. Κι έπειτα ερχόμαστε εμείς, απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, να μιλάμε σε μηνύματα με «οκ», «βρμ», «τπτ», «δλδ»… Τόσο μορφωμένοι είμαστε. Να έχουμε την σημαντικότερη γλώσσα, την πιο εύηχη, την πιο ουσιαστική και να βαριόμαστε καν να την γράψουμε, να την απαξιώνουμε. Ασχολίαστος δε, ο εκμοντερνισμός των τελευταίων δεκαετιών με τα «δεν είμαι στο mood», «I don’t know», «έλα ρε bro» και «στείλε μου στο chat». Και μετά ρωτάς γιατί οι ξένοι δεν σου δίνουν πίσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αφού πλέον έγινες “πολιτισμένο” κράτος…

Το θέμα δεν είναι ακριβώς αυτό (ή μήπως να πω «δεν είναι αυτό το point;»). Αφού τουλάχιστον μπορέσουμε να καταλάβουμε τη σημασία της γλώσσας μας και κόψουμε τις "αμερικανιές", δεν σημαίνει πως είμαστε εντάξει. Γιατί όπως προανέφερα σημασία έχει και η γραφή. Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες δεν έγραφαν την ώρα, “όρα”; Ίσως γιατί το ω συμβόλιζε στην ουσία ένα διπλό ο, άρα το πρόφεραν “οόρα”. Σήμερα με τη σημερινή απλοποίηση (άλλος εκμοντερνισμός...) αυτό δεν ισχύει, ίσως να ισχύει μόνο για την ντοπιολαλιά των Κυπρίων και σε κάποιες λέξεις. Όπως και να ‘χει αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να γράφουμε ανορθόγραφα γιατί αφού τουλάχιστον δεν διασώσαμε την προφορά των αρχαίων Ελλήνων, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γράφουμε σωστά τις λέξεις.

Γι’ αυτό δημιουργήθηκε αυτό το κουίζ, γιατί είπα σήμερα να τεστάρω τις γνώσεις σας στην ορθογραφία. Και λέγοντας αυτό δεν θα βρείτε στο κουίζ τέτοιες εύκολες λέξεις σαν την ώρα, θα βρείτε λέξεις που θα σας φανούν σίγουρα απλές κι όμως θα αποδειχτεί πως τις γράφουμε οι περισσότεροι λάθος. Σας προειδοποιώ: θα υπάρχουν και συντακτικοί κανόνες, διότι δεν φτάνει να μιλάω και να γράφω σωστά, πρέπει να ξέρω και πώς τοποθετώ μέσα σε μία πρόταση τις λέξεις και τις καταλήξεις τους. Επίσης θα έχει και… να ξεχωρίσετε τον πληθυντικό και τον ενικό (εύκολο ε; εντάξει…). Δεν είναι κουίζ για δυνατούς λύτες που πρέπει να ξέρουν απ’ έξω λεξικά, είναι για απλούς, καθημερινούς ανθρώπους που κάνουν τα πιο συχνά λάθη στην ελληνική γλώσσα. Τέλος, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και… χαιρετισμούς όπως, «πότε λέμε καλημέρα;».

Βέβαια όλα αυτά με την προϋπόθεση πώς θα δοκιμάσετε! Θα σας πρότεινα όμως να το κάνετε γιατί σίγουρα αυτή τη στιγμή νιώθετε πως το κουίζ είναι τόσο εύκολο που δεν αξίζει καν τον κόπο. Στο χέρι σας είναι να το διαπιστώσετε…

Καλή τύχη!

*Όλες οι απαντήσεις είναι σωστές σύμφωνα με τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη

Α.Τ.