Ένα κερί μνήμης καίει την αστερόεσσα: Το έργο του Banksy για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Μήνυμα στήριξης στο κίνημα Black Lives Matter από τον διάσημο καλλιτέχνη
Κυρ, 07/06/2020 - 04:44
banksy-floyd

Ένα έργο μνήμης στον Τζορτζ Φλόιντ και μήνυμα στήριξης στο κίνημα Black Lives Matter είναι το τελευταίο έργο του Banksy.

Σε μία ανάρτησή του στο Instagram ο διάσημος καλλιτέχνης καταθέτει το έργο και τις σκέψεις του με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και το παγκόσμιο αντιρατσιστικό κύμα συμπαράστασης, που έχει ξεσπάσει.

«Αρχικά σκέφτηκα ότι θα έπρεπε απλά να το βουλώσω και να ακούσω τους μαύρους (να μιλούν) για αυτό το ζήτημα. Αλλά γιατί να το κάνω αυτό; Δεν είναι δικό τους πρόβλημα, είναι δικό μου.

Το σύστημα απογοητεύει τους μαύρους. Το λευκό σύστημα. Σαν ένας σπασμένος σωλήνας, που πλημμυρίζει το διαμέρισμα των ανθρώπων που ζουν στον κάτω όροφο. Το ελαττωματικό αυτό σύστημα κάνει τη ζωή τους δυστυχισμένη, αλλά δεν είναι δουλειά τους να το διορθώσουν.

Δεν μπορούν (γιατί) κανείς δεν θα τους αφήσει να μπουν στο διαμέρισμα του επάνω ορόφου. Αυτό είναι ένα «λευκό» πρόβλημα. Και αν δεν το διορθώσουν οι λευκοί, κάποιος θα χρειαστεί να ανέβει επάνω και να χτυπήσει την πόρτα», έγραψε ο Banksy.

Δίπλα στην ανάρτηση υπάρχει ο νέος πίνακάς του.

Ένα κερί αναμμένο στη μνήμη μιας μαύρης σκιάς σε κάδρο, που παραπέμπει στον Τζορτζ Φλόιντ και όλους τους μαύρους που έχουν χαθεί μέσα στα χρόνια από χέρια λευκών, καίει την αμερικανική σημαία.

Ντουέιν Τζόνσον, Σπάικ Λι και άλλοι καλλιτέχνες έχουν κάνει τη δική τους κατάθεση ψυχής με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

 

Πηγή: www.lifo.gr