Ισπανία: Καλλιτέχνης «μεταμόρφωσε» φάρο 90 ετών, αλλά το πολύχρωμο έργο του διχάζει

Κάποιοι προσέφυγαν ακόμη και στην εισαγγελία, αντιδρώντας στο αποτέλεσμα
Δευ, 14/09/2020 - 01:16

Ένας φάρος 90 ετών, σε ακρωτήριο στη βόρεια Ισπανία αποτελεί αντικείμενο διαμάχης, μετά την εκθαμβωτική ανακαίνιση διά χειρός καλλιτέχνη που κατάγεται από την περιοχή.

Ο φάρος που βρίσκεται κοντά στην πόλη Άχο, στην Καντάμπρια, για περίπου έναν αιώνα ήταν ένα απλός, λευκός πύργος 16 μέτρων, που έστελνε το φως του προς τη θάλασσα. Αυτό μέχρι πρόσφατα, καθώς οι αρμόδιες αρχές ζήτησαν από τον Okuda San Miguel να δώσει μια νέα πνοή στον φάρο. Στόχο τους να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες, σε ένα από τα λιγότερο γνωστά σημεία της ισπανικής ακτογραμμής. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν σε τράπεζες τροφίμων της περιοχής.

Ο καλλιτέχνης διακόσμησε τον φάρο με έντονα χρώματα, γεωμετρικά σχήματα και ζώα και ονόμασε Infinite Cantabria το έργο του, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ο Okuda San Miguel συχνά αντλεί έμπνευση από τις ρίζες του, καθώς γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Καντάμπρια, την πόλη Σανταντέρ. «Αυτή τη φορά, χρησιμοποίησα ζώα από την Καντάμπρια: λύκους, αρκούδες, γλάρους και γύπες», εξήγησε.

«Τα χρώματα και τα γεωμετρικά σχέδια αντιπροσωπεύουν την ντόπια κουλτούρα, την πολυπολιτισμικότητα και την ελευθερία. Επίσης, ήθελα να δείξω τη σημασία της φύσης σε ένα μέρος όπως η Καντάμπρια, όπου υπάρχουν ακόμη "παρθένες" παραλίες, στις οποίες το πράσινο φτάνει σχεδόν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα», συμπλήρωσε ο καλλιτέχνης.

Πήγαν στον εισαγγελέα

Από τις 28 Αυγούστου, όταν και αποκαλύφθηκε το έργο, χιλιάδες έχουν επισκεφθεί τον φάρο. Όμως, το αποτέλεσμα δεν έχει προκαλέσει ενθουσιασμό σε όλους.

Οι αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει από νωρίς. Πριν από λίγο καιρό, σχεδόν 4.000 άνθρωποι υπέγραψαν αίτηση που ζητούσε να παραμείνει λευκός ο φάρος, υποστηρίζοντας ότι η ανακαίνιση «αλλάζει εντελώς το στιλ του και δεν σέβεται την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Καντάμπρια». Επίσης, πέντε πολιτιστικές ομάδες με επιστολή προς τον δήμαρχο του ζήτησαν να αναλογιστεί αν αυτό το πρότζεκτ είναι «κατάλληλο».

Αυτή την εβδομάδα, τα μέλη της τοπικής οργάνωσης του κόμματος Ενωμένη Αριστερά κλιμάκωσαν τις αντιδράσεις. Ανέφεραν το ζήτημα στους εισαγγελείς και τους ζήτησαν να εξετάσουν αν το δημοτικό συμβούλιο και το λιμεναρχείο- που ανέθεσαν το έργο στον καλλιτέχνη- παραβίασαν κάποιο νόμο ή έκαναν κατάχρηση εξουσίας. Έτσι, άνοιξε έρευνα για το θέμα.

«Τουλάχιστον δεν τους άφησε αδιάφορους»

Ο καλλιτέχνης εξεπλάγη από τις αντιδράσεις. «Σαφώς και κατανοώ τις επικρίσεις και ότι κάποιοι άνθρωποι θέλουν να μένουν ίδια τα πράγματα», είπε, αλλά συμπλήρωσε ότι η δουλειά του δίνει «ζωή» σε τοποθεσίες.

«Τουλάχιστον δεν άφησε κανέναν αδιάφορο», συμπλήρωσε. Το λιμεναρχείο του έχει πει ότι το έργο του θα διατηρηθεί για 8 χρόνια. «Οπότε θα δούμε τι θα γίνει τότε, αν και ελπίζω να μείνει για πάντα», είπε ο ίδιος.

 

Με πληροφορίες από Guardian