Μέσα στην πτέρυγα του Αγίου Ισιδώρου στο Δρομοκαΐτειο -Επισκέψιμη, με ένα ποικιλόμορφο πρότζεκτ

Πέμ, 17/11/2022 - 07:44

Η πτέρυγα του Αγίου Ισίδωρου και το Δάφτσειο στο Δρομοκαΐτειο.Ενα μακρύ παραλληλόγραμμο κτίσμα δύο ορόφων, του 1892, σφραγισμένο τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτή την πτέρυγα στο Δρομοκαΐτειο καθηλώνονταν οι «ανήσυχοι» και μάλλον πένητες ασθενείς, μικρά κελιά, φεγγίτες, κάγκελα, με έναν ξεχωριστό χώρο όπου έτρωγαν όσοι από τους ασθενείς κρίνονταν ικανοί και λειτουργικοί. Πλάι το Δάφτσειο εκεί όπου, λέγεται, πως στους ασθενείς εφαρμόζονταν οι πιο εξελιγμένες μέθοδοι θεραπείας, με τη χρήση της ψυχανάλυσης και της μουσικής μιας και στον χώρο υπήρχε πιάνο.

Εδω στήθηκαν οι «Εγκλεισμοί». Ενα ξεχωριστό πρότζεκτ στο Δρομοκαΐτειο με γλυπτά και εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικές κατασκευές, ζωγραφική, φωτογραφία και επιτελεστικές δράσεις. Το project ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΙ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), της Περιφέρειας Αττικής, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, με την υποστήριξη του Οργανισμού 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, υπό την Αιγίδα του Δήμου Χαϊδαρίου και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Οι συντελεστές αναφέρουν συγκεκριμένα, «Οι εγκλεισμοί στην εποχή μας είναι πολλαπλοί και εκτυλίσσονται ποικιλοτρόπως, άλλοτε μεν εμφανώς, άλλοτε δε ανεπαισθήτως. Δομές, μηχανισμοί και τόποι αναψυχής, εκπαίδευσης, πειθάρχησης, προσαρμογής, υποδοχής, ίασης, αποτροπής, τιμωρίας και αποκλεισμού συγκροτούν το εκάστοτε κοινωνικό παλίμψηστο με σχολεία, στρατώνες, στρατόπεδα συγκέντρωσης, άσυλα, φυλακές, νοσοκομεία, χώρους εργασίας, άθλησης και διασκέδασης. Συγκροτούν, δηλαδή, πόλεις και ορίζουν συμπεριφορές.

Αν η λειτουργία του σχήματος πρόληψη – επιτήρηση - τιμωρία υπηρετείται στη νεωτερικότητα από το πανοπτικόν, το εμφανές κτίσμα επιτήρησης του εγκλεισμού, στην μετα-νεωτερικότητα που πλέον ζούμε, αρκούν οι δορυφόροι και οι μηχανές αναζήτησης για να μετατρέψουν τη Γη ολόκληρη σε τόπο πρόληψης- επιτήρησης- τιμωρίας».

www.iefimerida.gr