Χίος, Τρίτη 2 Ιουνίου

Σώθηκαν τα περισσότερα μεγάλα έργα τέχνης στην Παναγιά των Παρισιών

Το εσωτερικό του ναού προστατεύθηκε εν πολλοίς από την καταστροφική φωτιά, κυρίως χάρη στην υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών
Παρ, 19/04/2019 - 18:23
Τα περίφημα γκαργκόιλ της Νοτρ Νταμ

Άθιχτα είναι πολλά σπουδαία έργα τέχνης που βρίσκονταν στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισιών, παρά την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το «βέλος» του καθεδρικού ναού και μέρος της οροφής, όπως προκύπτει από δηλώσεις ανώτατων γάλλων αξιωματούχων.

«Οι πίνακες μέσα στον ναό σώθηκαν από τις φλόγες και πλέον μπορούν να αφαιρεθούν και να μεταφερθούν σε ασφαλή τοποθεσία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ρίστερ, προσθέτοντας πως η μεταφορά θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Πολλές ζωγραφιές χρονολογούνται από τον 17ο και τον 18ο αιώνα και είναι ιδιαίτερα μεγάλες, με διαστάσεις τρία επί τέσσερα μέτρα.

Τέσσερα κειμήλια, που είναι άθικτα αλλά βρίσκονται σε σημεία που δεν θεωρούνται ακόμα ασφαλή, θα παραμείνουν για την ώρα μέσα στον ναό, είπε η Τζούντιθ Κέιγκαν, επικεφαλής του γραφείου προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για δύο πίνακες, την λειψανοθήκη όπου φυλάσσονται λείψανα της αγίας Γενεβιέβης, προστάτιδας του Παρισιού, και ένα έργο που απεικονίζει την παναγία με τον Ιησού.

Η κ. Κέιγκαν προσέθεσε πως οι πυροσβέστες απέτρεψαν την εξάπλωση της φωτιάς στο εσωτερικό του ναού και στην συνέχεια δεν διείσδυσε νερό ή στάχτη, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη φθορά στους πίνακες και άλλα έργα τέχνης.

Τα περισσότερα έργα που διασώθηκαν θα μεταφερθούν στις θυρίδες του Λούβρου, όπου συντηρητές θα διορθώσουν τις πολύ μικρές ζημιές που προκλήθηκαν λόγω του καπνού.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ακόμα και το χάλκινο αγαλματίδιο ενός κόκορα όπου ήταν αποθηκευμένα λείψανα και βρισκόταν στην κορυφή του «βέλους» βρέθηκε μέσα στις στάχτες, με βαθουλώματα μεν αλλά δίχως να έχει καταστραφεί.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά άρθρα