Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας οδηγός - Τι πρέπει να κάνεις

Τρί, 16/05/2023 - 06:56

Οι ενδεχόμενες βλάβες που μπορεί να παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο εν κινήσει σίγουρα τρομάζουν όλους τους οδηγούς, ωστόσο υπάρχει και μία που αποτελεί πραγματικό εφιάλτη.

Ένας οδηγός πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση όταν κινείται σε οποιοδήποτε μέρος του οδικού δικτύου ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά μια απρόβλεπτη κατάσταση, η οποία μπορεί να έχει επικίνδυνη εξέλιξη.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας παροτρύνει όλους τους οδηγούς να έχουν την προσοχή τους τεταμένη για την αποφυγή ατυχήματος, ωστόσο ακόμη και οι πιο καλά προετοιμασμένοι μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με μια κατάσταση που δεν υπολόγιζαν.

Αναμφίβολα, ανάμεσα στους μεγαλύτερους και πιο απρόβλεπτους εφιάλτες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας οδηγός εν κινήσει είναι να κολλήσει το δεξί πεντάλ και να μην αφήνει τον κινητήρα να ρίξει τις στροφές του όταν ο οδηγός παίρνει το πόδι του από το γκάζι.

Πού οφείλεται το «κόλλημα» του γκαζιού;

Στα παλιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα, όπου το πεντάλ του γκαζιού συνδέεται με τον ηλεκτρονικό ψεκασμό (ή τα καρμπυρατέρ) με ντίζα, το κόλλημα του γκαζιού μπορεί να οφείλεται στην συσσώρευση ρύπων εντός του μονωτικού-προστατευτικού καλωδίου που καλύπτει το συρματόσχοινο. Σε συνδυασμό με ελλειπή λίπανση, το συρματόσχοινο μπορεί να φρακάρει μέσα στο προστατευτικό καλώδιο.

Στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, όπου η παραδοσιακή ντίζα του δεξιού πεντάλ έχει αντικατασταθεί από ποντεσιόμετρα και αισθητήρες πίεσης, το κόλλημα του γκαζιού μπορεί να οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Στο κόλλημα του γκαζιού αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να χάσουμε την ψυχραιμία μας, μιας και ο πανικός μπορεί να «θολώσει» το μυαλό μας και να προβούμε σε λάθος κινήσεις. Φυσικά, η πρώτη αντίδραση είναι να πατήσουμε παρατεταμένα το πεντάλ του φρένου, ώστε να επιβραδύνει το όχημα.