ΟΟΣΑ: 7 χρόνια μετά, ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για τη φορολόγηση των κολοσσών του Διαδικτύου

Από το 2013, οι 137 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλήξουν σε συμφωνία για τον ψηφιακό φόρο
Τρί, 13/10/2020 - 17:42

Οι 137 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλήξουν σε συμφωνία για τη φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου, με κίνδυνο οι χώρες να λάβουν πρωτοβουλίες χωρίς συντονισμένο τρόπο.

Ο επικεφαλής της ψηφιακής πολιτικής στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Πασκάλ Σεντ-Αμάνς, φαίνεται πως παραμένει αισιόδοξος πάντως, αφού υποστηρίζει πως το πακέτο είναι «σχεδόν έτοιμο» αλλά λείπει μια πολιτική συμφωνία. «Η Covid έχει προκαλέσει καθυστέρηση, είμαστε κοντά και υπάρχει η βούληση να ολοκληρώσουμε γρήγορα», διαβεβαίωσε, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία που ξεκίνησε το 2013, μπορεί να στεφθεί με επιτυχία έως τα μέσα του 2021.

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», εκτιμά αλλά δεν κρύβει ότι παρά τις εξαιρετικές, κατά τον ίδιο, συνθήκες, «υπάρχουν πολλές ευαισθησίες και ανυπομονησία, και ο πειρασμός λήψης μονομερών μέτρων απέναντι σε ένα μέτρο που χρειαστεί χρόνια για να εφαρμοστεί».

Η Γαλλία άνοιξε τον δρόμο με την υιοθέτηση τον Ιούλιο του 2019 ενός φόρου επί των κολοσσών του διαδικτύου, που τέθηκε σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Απέναντι στην απειλή αντιποίνων από τις ΗΠΑ, το Παρίσι αποφάσισε την αναστολή του μέτρου αλλά έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν υπάρξει διεθνής συμφωνία έως τα τέλη του έτους, θα προχωρήσει στην επιβολή του.

Απουσία μιας επίσημης συμφωνίας, οι χώρες έχουν υιοθετήσει μια έκθεση που καθορίζει το παγκόσμιο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης η οποία θα ορίζει νέους κανόνες με στόχο «οι μεγάλες κερδοφόρες εταιρίες που εκτελούν μια διεθνή δραστηριότητα να καταβάλουν το μερίδιο του φόρου που τους αναλογεί στις χώρες όπου πραγματοποιούν τα κέρδη», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Παράλληλα θα θεσπίζει έναν ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή που θα μπορούσε να καθοριστεί στο 12,5%.

Αυτός ο οδικός χάρτης θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20), από τους οποίους ζήτησε το 2018 ο ΟΟΣΑ να μεταρρυθμίσουν ένα διεθνές φορολογικό σύστημα, που έχει καταστεί παρωχημένο από την εμφάνιση των GAFA (ακρώνυμο από τις επωνυμίες των εταιριών Google, Amazon, Facebook et Apple) και άλλων επιχειρήσεων.

Το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης της Covid-19και η απόφαση των ΗΠΑ τον Ιούνιο να αναστείλουν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις συζητήσεις έως τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου εξηγούν την καθυστέρηση στις συζητήσεις, σύμφωνα με τον Πασκάλ Σεντ-Αμάνς.

 

Με πληροφορίες από AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ