Ο Τραμπ απαγορεύει το TikTok και το WeChat από τα app stores -Από την Κυριακή

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε περιορισμούς για τις δύο κινεζικές εφαρμογές
Παρ, 18/09/2020 - 20:16

Οι κινεζικές εφαρμογές TikTok και WeChat θα απαγορευθούν από τα app stores στις ΗΠΑ από την Κυριακή.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει διάταγμα που θα απαγορεύει στους πολίτες των ΗΠΑ να «κατεβάζουν» τις δύο εφαρμογές, που έχουν περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

Με τους περιορισμούς που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, επιπλέον απαγορεύεται η μεταφορά κεφαλαίων ή οι πληρωμές μέσω του WeChat στις ΗΠΑ, από την Κυριακή. Επίσης, αναφορικά με την ίδια εφαρμογή, μεταξύ άλλων απαγορεύεται οποιαδήποτε εταιρεία να προσφέρει υπηρεσίες internet hosting και δίκτυα παράδοσης περιεχομένου ή να χρησιμοποιεί τον κώδικα του WeChat σε άλλα λογισμικά ή υπηρεσίες στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στο TikTok, αυτές οι απαγορεύσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις 12 Νοεμβρίου. «Οι σημερινές ενέργειες αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια και να προστατεύσει τους Αμερικανούς από τις απειλές του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

Η κινεζική εταιρεία ByteDance στην οποία ανήκει το TikTok είναι σε συζητήσεις με την Oracle και υπάρχει πιθανότητα να καταλήξει σε συμφωνία που θα κατευνάζει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά στην εθνική ασφάλεια.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου επισημαίνεται ότι ο Τραμπ έδωσε περιθώριο στο TikTok έως τις 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα. Αν αυτό συμβεί, τότε οι απαγορεύσεις θα αρθούν.

Οι απαγορεύσεις, δήλωσε ο Γουίλμπουρ Ρος στο Fox, αρχικά θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο WeChat. Κάποιες αλλαγές θα γίνουν και στο TikTok, αλλά θα επιτραπεί να συνεχίσει να λειτουργεί έως τις 12 Νοεμβρίου, όταν και θα επιβληθούν οι απαγορεύσεις που θα ισχύουν για το WeChat, αν δεν υπάρχει συμφωνία που θα καλύπτει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον, εξήγησε ο υπουργός Εμπορίου.

«Σε ό,τι αφορά στο TikTok, η μόνη πραγματική αλλαγή από το βράδυ της Κυριακής θα είναι ότι οι χρήστες δεν θα έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες, επικαιροποιημένες εφαρμογές», πρόσθεσε ο Ρος.

 

Με πληροφορίες από NYT