Προχωρά η ιδέα του κοινού φορτιστή για τις συσκευές στην Ευρώπη

Το πρότζεκτ που θα απλοποιήσει τη ζωή των πολιτών και θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα.
Τετ, 04/05/2022 - 21:34

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες φορητές συσκευές.

Στόχος είναι να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινοβουλίου ενέκρινε τη θέση της σχετικά με την τροποποιημένη οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό στις 20 Απριλίου και το Ευρωκοινοβούλιο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Οι καταναλωτές θα έχουν, λοιπόν, τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν έναν φορτιστή και όχι διαφορετικό για κάθε ηλεκτρονική συσκευή που αγοράζουν. Θα χρησιμοποιείται σε μικρές και μεσαίες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, οι φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και τα ηχεία, τα οποία επαναφορτίζονται μέσω καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα τύπου USB-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους.

Δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρές συσκευές που δεν διαθέτουν θύρα USB-C, όπως τα έξυπνα ρολόγια, οι συσκευές παρακολούθησης της υγείας και ορισμένες συσκευές αθλητικού εξοπλισμού.

Καθώς η ασύρματη φόρτιση χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την επιθυμία τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μια στρατηγική έως το τέλος του 2026 που θα επιτρέψει τη σύγκλιση μεταξύ των νέων λύσεων φόρτισης.

Στόχος είναι να αποφευχθεί ένας νέος κατακερματισμός της αγοράς, να συνεχιστεί η μείωση των περιβαλλοντικών αποβλήτων, να διασφαλιστεί ότι οι λύσεις φόρτισης είναι εύχρηστες για τους καταναλωτές και να αποφευχθούν τα λεγόμενα φαινόμενα «εγκλωβισμού» που προκαλούνται από την εξάρτηση του καταναλωτή από έναν μόνο κατασκευαστή.

«Μισό δισεκατομμύριο φορτιστές για φορητές συσκευές μεταφέρονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, παράγοντας 11.000 έως 13.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων. Είναι σαφές ότι όλοι θα επωφελούνταν από την ύπαρξη ενός κοινού φορτιστή. Αυτή η πραγματικά ευρεία αλλαγή πολιτικής βασίζεται στην πρόταση της Επιτροπής και ζητά τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογιών ασύρματης φόρτισης έως το 2026, αλλά και την βελτίωση των πληροφοριών που παρέχονται στους καταναλωτές με σαφή σήμανση στα προϊόντα. Επεκτείνουμε επίσης την εφαρμογή της πρότασης με την προσθήκη περισσότερων προϊόντων που θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον κανονισμό, όπως είναι οι φορητοί υπολογιστές» σημείωσε ο εισηγητής Alex Agius Saliba.