Το Facebook έκοψε προεκλογικές διαφημίσεις των Ρεπουμπλικάνων κατά του Μπάιντεν: «Θα φέρει πρόσφυγες με κορωνοϊό»

Μπλόκο της πλατφόρμας σε ισχυρισμούς κατά του υποψηφίου των Δημοκρατικών
Παρ, 02/10/2020 - 00:41

Το Facebook απέσυρε και πάλι σποτάκια της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ. Στις επίμαχες διαφημίσεις, έναν μήνα πριν τις εκλογές, υποστηριζόταν πως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, σκοπεύει δήθεν να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων από τη Συρία και τη Σομαλία στις ΗΠΑ, διαδίδοντας ότι οι μετανάστες από αυτά τα κράτη διασπείρουν τον κορωνοϊό.

«Παρά τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την πανδημία, ο Τζο Μπάιντεν θέλει να έρθουν 700% περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία και τη Σομαλία», ανέφερε ένα βίντεο με δραματικό ύφος, που είχε αναρτηρθεί από την Δευτέρα.

Το Facebook παρέπεμψε για την απόφασή του στους κανονισμούς της διαδικτυακής πλατφόρμας για τις διαφημίσεις: «Απορρίψαμε αυτές τις διαφημίσεις επειδή δεν εγκρίνουμε δηλώσεις πως η σωματική ακεραιότητα, η υγεία ή η επιβίωση ανθρώπων ενδέχεται να απειληθούν από άλλα πρόσωπα λόγω της καταγωγής τους ή του προσφυγικού τους προφίλ». Πέρσι, ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωνε αντίθετος στην απαγόρευση των ισχυρισμών των πολιτικών, με εξαίρεση τις περιπτώσεις προτροπής σε βία ή τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο Ζούκερμπεργκ υποστήριζε ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον κάθε χρήστη να σχηματίζει μόνος του άποψη για τους υποψηφίους. Ωστόσο η εταιρεία έχει διαφοροποιήσει την στάση της από την αρχική επιθυμία του διευθύνοντος συμβούλου. Τον περασμένο Ιούνιο, το Facebook είχε αποσύρει και πάλι διαφημίσεις των Ρεπουμπλικάνων με στόχο την ακροαριστερά, με ένα σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για τους πολιτικούς κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (ανάποδο κόκκινο τρίγωνο).

Σε αντίθεσή με το Facebook το Twitter έχει απαγορεύσει τις πολιτικές διαφημίσεις.