Άγιε Βασίλη πότε θα 'ρθεις;

Πότε σύμφωνα με το παραδοσιακό έθιμο, ο Άγιος Βασίλης θα ‘ρθει;
Κυρ, 30/12/2018 - 17:26
ο Άγιος Βασίλης

Ο Άγιος Βασίλης είναι ο αγαπημένος ήρωας των μικρών παιδιών. Τους φέρνει τα δώρα κάτω από το δέντρο, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με το μαγικό του έλκηθρο και τους ταράνδους του, για να μοιράσει σε όλα τα παιδιά τα δώρα που επιθυμούν. Εκείνα τον αγαπούν πολύ, παρόλο που δεν τον έχουν δει ποτέ, για να μην τον τρομάξουν και φύγει.

Αφήνουν από το προηγούμενο βράδυ ένα γλύκισμα, ένα μελομακάρονο ή έναν κουραμπιέ και ένα ποτήρι γάλα για φάει και να πιεί, έτσι κουρασμένος που θα είναι μετά από το μεγάλο ταξίδι του. Όμως πότε σύμφωνα με το παραδοσιακό έθιμο, ο Άγιος Βασίλης θα ‘ρθει;

Αποτέλεσμα εικόνας για παιδιά αφήνουν γλυκά για τον Άγιο Βασίλη

Τα Χριστούγεννα τον παλιό καιρό δεν ήταν τόσο μεγάλη γιορτή όπως σήμερα. Και όταν λέμε γιορτή, εννοούμε ότι δεν ήταν τόσο εμπορική γιορτή. Ήταν περισσότερο θρησκευτική και όλα τα σπίτια είχαν μία φάτνη κάτω απ’ το δέντρο τους, ενώ περνούσαν πολλές ώρες στην εκκλησία.

Αντίθετα η Πρωτοχρονιά ήταν μία μεγάλη γιορτή, η πρώτη μέρα του χρόνου. Τότε ερχόταν και ο Άγιος Βασίλης. Η πρώτη μέρα του χρόνου έπρεπε να είναι γεμάτη δώρα και φαγητό, ώστε ο υπόλοιπος χρόνος να κυλήσει με τύχη και ευτυχία.

Αργότερα, όταν τα Χριστούγεννα έγιναν η τόσο μεγάλη και εμπορική γιορτή που ξέρουμε σήμερα, το έθιμο το άλλαξαν και τα παιδιά πλέον παίρνουν τα δώρα τα Χριστούγεννα. Αυτό δεν είναι σωστό. Τα Χριστούγεννα είναι μέρα που πρέπει να περνάμε στην εκκλησία, προς τιμήν της γέννησης του Χριστού και όχι να παίρνουμε δώρα. Αυτό βέβαια δεν συμφέρει τα εμπορικά μαγαζιά.

Και αν παρατηρήσατε τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να φέρουν όλο και πιο νωρίς τα Χριστούγεννα, την χαρούμενη διακόσμηση και τα στολίδια ώστε να πουλήσουν περισσότερο και να αποκτήσουν περισσότερα χρήματα. Εξ ου και ο ερχομός των δώρων τα Χριστούγεννα αντί την Πρωτοχρονιά.

Αποτέλεσμα εικόνας για τα χριστουγεννα ειναι εμπορικη γιορτη

Καλύτερα να μην πέφτουμε στις παγίδες του εμπορικού συστήματος και να τηρούμε τα παραδοσιακά έθιμα μας, που έχουν νόημα και σημασία. Δεν είναι παλιομοδίτικο το να τηρούμε τα έθιμα των προγόνων μας, γιατί αυτός είναι ο πολιτισμός μας. Όπως αφήσαμε την Coca Cola να μας «πλασάρει» τον κόκκινο Άγιο Βασίλη, ας μην αφήσουμε και αυτό το λάθος να συμβαίνει στα σπίτια μας.

Γι αυτό αυτή την Πρωτοχρονιά τηρήστε το έθιμο και μην βιαστείτε να ακολουθήσετε τα πρότυπα που μας προωθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα πολυκαταστήματα. Αν δεν έχετε πάρει ήδη τα δώρα σας, πάρτε τα την Πρωτοχρονιά!

Καλές γιορτές!

Σχετική εικόνα