
Αν έχετε επισκεφθεί την Χίο σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει την πικάντικη και πεντανόστιμη κοπανιστόπιτα. Σήμερα λοιπόν, θα δούμε την αυθεντική συνταγή για κοπανιστόπιτες!
Υλικά
- Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις 1/2 κιλό
- Ελαιολαδο 1-2 κουταλιές της σούπας
- Αλατι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- Ξύδι 1 κουταλιά της σούπας
Για την γέμιση
- Κοπανιστή Μυκόνου 1 τέταρτο του κιλού
- Αυγα 1
- Φέτα 1 χούφτα
- Γάλα Φρέσκο 1 κουταλιά της σούπας
Η Χίος φημίζεται για τις λιχουδιές της όμως εμείς σίγουρα έχουμε μία αδυναμία στην κοπανιστόπιτα, αφού μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις. Στην ουσία είναι τηγανιτές τυρόπιτες, που φτιάχνονται με ένα ξεχωριστό τυρί που είναι πικάντικο και ονομάζεται κοπανιστή.

Στην σημερινή συνταγή για ανακατέψουμε την κοπανιστή με φέτα και αυγό για να μην είναι τόσο δυνατή και έντονη η γεύση της. Εσείς όμως μπορείτε να τις φτιάξετε και με σκέτη κοπανιστή. Ο τέλειος, παραδοσιακός μεζές από την πανέμορφη Χίο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις κοπανιστόπιτες παραδοσιακές Χίου

Εκτέλεση για τις κοπανιστόπιτες παραδοσιακές Χίου
Αρχικά σε μία λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το νερό. Ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά νερό, ζυμώνοντας παράλληλα και σταματάμε να προσθέτουμε νερό όταν πάρουμε λίγο σφιχτή ζύμη.
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε την κοπανιστή και την ανακατεύουμε με την φέτα, το αυγό και το φρέσκο γάλα. Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο σε αλευρωμένο πάγκο.

Απλώνουμε σε κάθε φύλλο λίγη γέμιση και κλείνουμε σε φάκελο. Σφραγίζουμε τις πίτες με ένα πιρούνι και τις τηγανίζουμε σε άφθονο και καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
Tips για τις κοπανιστόπιτες παραδοσιακές Χίου
Μπορούμε να βάλουμε μόνο 1 κουταλιά της σούπας κοπανιστή και να συμπληρώσουμε με φέτα, αυγό και γάλα φρέσκο. Μπορούμε να φτιάξουμε γέμιση μόνο με κοπανιστή και γάλα φρέσκο.


































