Λαχανοντολμάδες λαδεροί γεμιστοί με μύδια

Σάβ, 11/01/2025 - 21:32

Θα χρειαστούν 1 ώρα και 30′ προετοιμασία, 30′ μαγείρεμα. Σύνολο: 2 ώρες. 

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για τους λαχανοντολμάδες, ξεκινάμε βάζοντας να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε σε δόσεις τα φύλλα λάχανου – σε μία από τις δόσεις βάζουμε και τη μικρή καρδιά του λάχανου, ολόκληρη.
  2. Τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να λυγίζουν, και τα στραγγίζουμε. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και να κρυώσουν, απλωμένα σε καθαρές πετσέτες.

Γέμιση

  1. Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό για 1 ώρα.
  2. Σε άλλο, μεγάλο μπολ μουσκεύουμε τα μύδια σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά τα δύο υλικά.
  3. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μύδια και τα κουκουνάρια και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν καλά οι κόκκοι του. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το νερό και ανακατεύουμε. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το νερό να σωθεί εντελώς.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε στο μείγμα τις σταφίδες, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.

Ντολμάδες

  1. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα της καρδιάς του λάχανου και απλώνουμε τα μισά στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Απλώνουμε ένα από τα υπόλοιπα λαχανόφυλλα σε ξύλο κοπής, με την κοιλότητα του φύλλου προς τα πάνω.
  3. Βάζουμε στη μία άκρη του 1 κουτ. σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό, φέρνοντας και τις πλαϊνές άκρες του φύλλου προς το κέντρο, για να σφραγίσουμε τη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα υπόλοιπα φύλλα. Αν κάποια είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας το κοτσάνι τους. Κάθε ντολμά που ετοιμάζουμε τον τακτοποιούμε στην κατσαρόλα ακτινωτά, μέχρι να φτιάξουμε δύο στρώσεις.
  4. Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με τα υπόλοιπα φύλλα της καρδιάς του και από πάνω με ένα πιάτο, για να μη μετακινηθούν στο μαγείρεμα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 350 ml νερό.
  5. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Αφαιρούμε το πιάτο και αφήνουμε τους ντολμάδες να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
  6. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες κρύους.

Πηγή: Γαστρονόμος