Χίος, Τρίτη 14 Ιουλίου

Τα αφρώδη κρασιά στο τραπέζι: ό,τι πρέπει να ξέρετε

Τετ, 11/03/2020 - 20:34


Η χημικός – οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου και συγγραφέας, Μαρία Νέτσικα, της Wine Plus μας μιλά για τα αφρώδη κρασιά και πώς να τα αξιοποιήσουμε όπως τους αρμόζει.

Όλα τα αφρώδη κρασιά σερβίρονται δροσερά. Ανάλογα με την ηλικία και τον πλούτο της γεύσης τους μπορούν να σερβιριστούν από τους 6οC έως τους 10οC. Φροντίστε, λοιπόν, πριν τα ανοίξετε, να έχουν παραμείνει τουλάχιστον 4 ώρες στο ψυγείο ή εναλλακτικά, για 20 λεπτά σε μια σαμπανιέρα με παγωμένο νερό.

Τα ποτήρια στα οποία συνηθίζουμε να σερβίρουμε τα αφρώδη είναι τα λεπτεπίλεπτα flutes. Οι επαγγελματίες, ωστόσο, της Καμπανίας μας προτείνουν να προτιμήσουμε τα κλασικά ποτήρια λευκού κρασιού, γιατί αφήνουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη των αρωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε ιδιαίτερα για την καθαριότητα των ποτηριών σας. Βεβαιωθείτε ότι έχουν πλυθεί με ζεστό νερό, χωρίς απορρυπαντικό.
 

Η σαμπάνια και τα υπόλοιπα ξηρά αφρώδη κρασιά είναι πραγματικοί φίλοι του φαγητού. Η οξύτητα και ο αφρός τους «ξεπλένουν» με κάθε γουλιά τον ουρανίσκο. Γι’ αυτό τον λόγο και μπορούν να συνδυαστούν με αρκετά από τα «δύσκολα» στην αρμονία τους με το κρασί υλικά, όπως τα αυγά, το ξύδι, οι ελιές, τα ωμά στρείδια και τα πράσινα λαχανικά.

Αχτύπητοι ελληνοπρεπείς συνδυασμοί
Φρεσκότατα στρείδια με ξηρό αφρώδες από Ασύρτικο, Αθήρι, Chardonnay.
Πικάντικες ελιές, αλμυρά τσιπς και κατσικίσια τυριά με αφρώδες από Μοσχοφίλερο.
Φράουλες με ελαφρώς κτυπημένη κρέμα βανίλιας και ημίξηρο ροζέ αφρώδες.
Λαχανοντολμάδες με ξηρό, ροζέ αφρώδες Αμυνταίου.

Πηγή: www.wineplus.gr


 

 
 
 
 

Σχετικά άρθρα