Τι σημαίνει κ.σ. και μπεν μαρί;

Τι σημαίνει τέλος πάντων κ.σ. και τι είναι αυτή η χιλιοειπωμένη μπεν μαρί;
Πέμ, 13/05/2021 - 18:37

Πόσες φορές έχεις πατήσει πάνω σε μία συνταγή του διαδικτύου και οι δοσομετρήσεις των υλικών ή οι ορολογίες που χρησιμοποιούνται σου φαίνονται απολύτως ακαταλαβίστικες;

Τι σημαίνει τέλος πάντων κ.σ. και τι είναι αυτή η χιλιοειπωμένη μπεν μαρί;

Αυτά και άλλα πολλά θα αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο.

Δοσομετρήσεις

Οι περισσότερες συνταγές που βρίσκονται στο ίντερνετ είναι φιλικές προς το μέσο άτομο που δεν διαθέτει μαγειρική ζυγαριά στην κουζίνα του, γι’ αυτό και οι μετρήσεις γίνονται με φλιτζάνια και κουταλάκια.

Φυσικά το κάθε φλιτζάνι και το κάθε κουταλάκι διαφέρει από σπίτι σε σπίτι, γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες δοσομετρήσεις αναφέρονται στην περίπου ποσότητα.

Για ακριβείς μετρήσεις, χρειάζεστε ζυγαριά που να υπολογίζει την μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείτε στην χώρα σας (γραμμάρια, ουγκιές κτλ.)

Φλιτζάνια

Τι εννοεί με αυτό; Με αυτό οι περισσότερες συνταγές αναφέρονται στο φλιτζάνι του καφέ. Επειδή υπάρχουν πολλά μεγέθη, καλύτερα να χρησιμοποιούμε ένα μεσαίου μεγέθους που να μην είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο.

Κουταλιές της σούπας – Κ.σ.

Κ.σ είναι τα αρχικά της κουταλιάς της σούπας. Με αυτό δεν εννοούμε την μεγάλη κουτάλα που χρησιμοποιούμε για τις σούπες, αλλά το «μεγάλο», κοινό κουτάλι με το οποίο τρώμε στο τραπέζι μας. Το αποκαλούμε «μεγάλο» γιατί όπως θα δούμε και παρακάτω υπάρχει και πιο μικρό.

Κουταλιές του γλυκού – Κ.γ.

Τα αρχικά κ.γ. σημαίνουν κουταλάκι του γλυκού, και αναφέρεται στο μικρό κουταλάκι το οποίο συνήθως είναι το μισό από αυτό της κουταλιάς της σούπας.

Αν τυχαίνει να έχουμε στο σπίτι μας ένα από τα δύο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όπου μία κουταλιά της σούπας αντιστοιχούν δύο κουταλάκια του γλυκού και όπου ένα κουταλάκι του γλυκού μισή κουταλιά της σούπας.

Πρέζα

Συχνά συναντούμε τη φράση «Μία πρέζα αλάτι». Μία πρέζα ουσιαστικά σημαίνει λίγο αλάτι, μία στροφή του μύλου μας ή ένα τίναγμα της συσκευασίας, ώστε να πέσει ίσα-ίσα λίγο αλάτι και να νοστιμίσει το φαγητό μας.

Σκελίδες

Άλλη φράση που συναντάμε πολύ συχνά στην μαγειρική είναι «Μία σκελίδα σκόρδο». Μία σκελίδα ουσιαστικά είναι ένα από τα κομματάκια του σκόρδου.

Ορολογίες

Εκτός από άγνωστες δοσολογίες που για συντομία γράφονται με τα αρχικά τους γράμματα κι ένας άπειρος μπορεί να μην την κατανοήσει, υπάρχουν και πολλές ορολογίες οι οποίες μπορούν να ακουστούν κάπως περίεργες σε άτομα χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία.

Για όλες τις χρήσεις – Γ.ο.χ.

Συνεχώς βλέπουμε μετά την λέξη αλεύρι να ακολουθούν αυτά τα άγνωστα αρχικά «γ.ο.χ.» που ουσιαστικά εννοούν το πιο συχνό και συμβατικό αλεύρι που υπάρχει στην αγορά, αυτό που είναι «για όλες τις χρήσεις» όπως λέει και η συσκευασία του. Υπάρχουν και πολλά άλλα όπως το «Απ», το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το σκληρό, το μαλακό, το σίκαλης, τα οποία έχουν διαφορετικές λειτουργίες και χρήσεις.

Μπεν Μαρί

Αρκετά κοινό είναι το να συναντάμε σε συνταγές που περιέχουν λιωμένη κουβερτούρα τις λέξεις «μπεν μαρί». Μπεν μαρί είναι ουσιαστικά ένας από τους πιο εύκολους και υγιεινούς τρόπους να λιώσουμε την κουβερτούρα μας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε μικροκύματα. Αποτελείτε από ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό, πάνω από το οποίο τοποθετούμε ένα πιο μικρό κατσαρολάκι το οποίο περιέχει την κουβερτούρα μας. Έτσι η κουβερτούρα λιώνει από την θερμότητα και τους ατμούς του νερού.

Σοτάρισμα

Συνήθης σε συνταγές γαστρονομίας, το «σοτάρω τα λαχανικά» για παράδειγμα ουσιαστικά σημαίνει τσιγαρίζω, δηλαδή αφήνω το λάδι να ψήσει τα λαχανικά μου για λίγα λεπτά.

Ελπίζουμε το άρθρο να σας φάνηκε κατατοπιστικό και να σας έλυσε μερικές απλές απορίες ώστε να αρχίσετε το ξεκίνημα σας στην μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική. Υπομονή και εξάσκηση, μην το βάλετε εύκολα κάτω και μην διστάσετε να πειραματιστείτε. Καλή αρχή!

alithia.gr