Χίος, Τρίτη 22 Οκτωβρίου

Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τον καθαρισμό των χαλιών μας

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 27/04/2018 - 12:58

Το καθάρισμα των χαλιών, ειδικά όταν γίνεται από επαγγελματίες, είναι μια απαραίτητη υπηρεσία αν θέλουμε να κρατήσουμε τα χαλιά μας σε τέλεια κατάσταση αλλά και απαραίτητο για την υγεία της οικογένειάς μας. Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να φροντίσουμε το σπίτι μας, με έναν γενικό καθαρισμό, τακτοποίηση και οργάνωση της ντουλάπας και φυσικά καθαρισμό σε βάθος και «σήκωμα» των χαλιών.
 

Αλλά πόσο βρόμικο μπορεί να είναι στα αλήθεια το χαλί μας;

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση και για να είμαστε σίγουροι ότι οι απαντήσεις μας θα είναι κάτι περισσότερο από επαγγελματικές, απευθυνθήκαμε σε έναν ειδικό, τον Κώστα Παπαγιαννάκη,  ιδιοκτήτη του ταπητοκαθαριστηρίου 5 clean Παπαγιαννάκης. 

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως οι λεκέδες που βλέπουμε με γυμνό μάτι και η καθημερινή σκόνη αποτελούν τη βρομιά των χαλιών μας. Αλλά όπως μας πληροφορεί ο κ. Παπαγιαννάκης αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
 

Ρύποι

Ένα βρόμικο χαλί ή μοκέτα μπορεί να κρύβει πολλούς τύπους ρύπων, που ίσως δεν μπορούμε να φανταστούμε. Βακτήρια, μικρόβια και αλλεργιογόνα υπόλοιπα από ζώα και έντομα είναι κάποιοι από τους συνηθισμένους τύπους βρομιάς που μπορεί να κρύβει ένα χαλί. Όπως θα μας ενημερώσει και ένας ειδικός, σε μερικές περιπτώσεις, μολύνσεις από ακάρεα και τοξικά αέρια, ακόμη και μούχλα, μπορεί να εντοπιστούν σε ένα χαλί που αρκετοί από εμάς θα θεωρούσαμε ότι το έχουμε καθαρίσει σωστά.

 
 
Λεκέδες από λάσπη και σκόνη Λεκέδες από λάσπη και σκόνη
Συσσωρευμένη σκόνη και λεκές από κρασί Συσσωρευμένη σκόνη και λεκές από κρασί
 

 

Το ήξερες ότι: Περπατώντας πάνω στο χαλί σου είναι αρκετό για να απελευθερώσεις όλους τους παραπάνω ρύπους στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου.
 

Μερικοί από εμάς πιστεύουμε πως το εβδομαδιαίο καθάρισμα με την ηλεκτρική σκούπα μπορεί να διατηρήσει καθαρά τα χαλιά μας, αλλά αυτό δεν είναι σχεδόν ποτέ αρκετό.
 

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι ότι τα χαλιά μας είναι πραγματικά καθαρά;

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Παπαγιαννάκης όταν είναι πραγματικά βρόμικα τα χαλιά μας η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να κάνει χειρότερα τα πράγματα, διότι αντί να καθαρίσει θα αναταράξει το χαλί και θα μολύνει τον αέρα του σπιτιού ακόμη περισσότερο. Ακόμη, μια μοκέτα η ένα χαλί το οποίο δεν έχει καθαριστεί σωστά και αποθηκεύεται, σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητες την επόμενη χρονιά να το βρούμε σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, με αλλοίωση ακόμα και των ινών του χαλιού.

Γι' αυτό και θα πρέπει κατά τους πρώτους μήνες της Άνοιξης τα χαλιά, αφού τιναχθούν έντονα, να καθαριστούν σε βάθος με τα κατάλληλα καθαριστικά τα οποία να σέβονται τη σύνθεση των ινών των χαλιών μας και κατά το τελευταίο στάδιο να στεγνώσουν σε βάθος για να αποτραπεί η δημιουργία μικροβίων κατά την αποθήκευσή τους.
 

 

Μόνοι μας ή θα προσλάβουμε ειδικούς;

Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να καθαρίσουν τα χαλιά μόνοι τους αλλά τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι κάτι εύκολο και σίγουρα είναι μια αρκετά κουραστική διαδικασία.

Εάν αποφασίσουμε να καθαρίσουμε μόνοι τα χαλιά μας θα πρέπει να το κάνουμε πιο συχνά, καθώς με τα παραδοσιακά χειροκίνητα μέσα δεν θα μπορέσουμε μόνο με μια φορά να πετύχουμε αποτέλεσμα σε βάθος. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως θα πρέπει να αγοράσουμε ειδικά προϊόντα καθαρισμού για να μην προκαλέσουμε μόνιμη ζημιά στη σύνθεση των χαλιών μας, κάτι που ίσως αυξήσει το κόστος που έχουμε υπολογίσει. Τέλος, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο σωστό τίναγμα αλλά και να προσέξουμε το είδος των καθαριστικών που χρησιμοποιούμε για να μην καταστρέψουμε τα πιο ευαίσθητα σε σύνθεση χαλιά μας.

Χαλί ευαίσθητο σε σύνθεσης ινών

 

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς επίσης, οι ρύποι που έχουν παγιδευτεί βαθιά στο χαλί μας δεν μπορούν να καθαριστούν εντελώς χωρίς επαγγελματικά καθαριστικά.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο και διάθεση, γι' αυτή τη σίγουρα χρονοβόρα διαδικασία, μπορούμε να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό και να ξενοιάσουμε.  Όπως μας πληροφορεί ο κ. Παπαγιαννάκης το ανοιξιάτικο καθάρισμα και «σήκωμα» των χαλιών δεν χρειάζεται πια να είναι μια δύσκολη διαδικασία, αφού με τη βοήθεια των ειδικών και της τεχνολογίας τα πράγματα σήμερα, σχετικά με τον καθαρισμό των χαλιών, είναι πιο αποτελεσματικά και εύκολα από ποτέ. Η τεχνολογία έχει εισχωρήσει σε όλα τα στάδια, από την αρχική επικοινωνία, τον καθαρισμό, μέχρι και την αποθήκευση, μειώνοντας το χρόνο και το κόστος.

Μέσω της ιστοσελίδας ή και του FB Page μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού στο χρόνο που μας διευκολύνει,  για να γίνει εντελώς δωρεάν η παραλαβή των χαλιών μας. Στο επόμενο στάδιο το χαλί τοποθετείται στο μηχανικό τιναχτίρι και με την ισχυρότατη δύναμη που διαθέτει μέσα σε λίγα λεπτά το χαλί περιστρέφεται, τινάζεται και βουρτσίζεται έτσι ώστε σκόνες, τρίχες, άμμος και εγκλωβισμένα μικροαντικείμενα να απομακρυνθούν άμεσα από αυτό. Το χαλί απαλλαγμένο από σκόνη και ρύπους είναι έτοιμο για το επόμενο στάδιο του καθαρισμού. Ο καθαρισμός γίνεται σε βάθος, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία micro splitting, διασπώντας κάθε είδους λεκέ, δίνοντας σαν αποτέλεσμα ένα πραγματικά καθαρό χαλί, έτοιμο για το στάδιο της αποθήκευσης.
 

Αποθήκευση

Καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν διαθέτουμε τους απαραίτητους χώρους για τη φύλαξη των χαλιών μας το ταπητοκαθαριστήριο 5 clean Παπαγιαννάκης μπορεί να μας βοηθήσει και σε αυτό το στάδιο, διαθέτοντας χώρους αποθήκευσης αλλά και μια βάση δεδομένων, στην οποία καταγράφονται όλες οι διαδικασίες, από την παραλαβή, το καθάρισμα, την αποθήκευση ως και την τελική αποστολή στον πελάτη, έτσι ώστε να γνωρίζουμε κάθε μικρή και μεγάλη λεπτομέρεια για τον καθαρισμό του χαλιού μας.

 

tapitokatharistiria_5clean_papagiannakis_-hios

Σχετικά άρθρα