Το μακιγιάζ που αντιστέκεται στον ήλιο και την μάσκα

Δευ, 31/05/2021 - 16:34

Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, το μεγαλύτερο στοίχημα που βάζετε είναι το αν το μακιγιάζ που απλώνετε στο πρόσωπό σας θα καταστραφεί μέσα σε λίγα λεπτά μετά την επαφή σας με τον ήλιο -και, κυρίως, όταν πρέπει να φοράτε μια μάσκα Covid. Όμως, o top makeup artist Kasey Adam Spickard, έχει το μυστικό που θα σας κάνει να κερδίζετε το στοίχημα όλο το καλοκαίρι.

«Στην αγορά κυκλοφορούν δύο βασικοί τύποι foundation: εκείνα που περιέχουν νερό και εκείνα που είναι σε μορφή κρέμας βασισμένη στο λάδι, με κάθε ένα από αυτά να αφορά σε διαφορετικές επιλογές εφαρμογής», λέει ο μακιγιέρ στο Oprah Daily, εξηγώντας: «Τα φον ντε τεν με βάση το νερό -τόσο σε υγρή όσο και σε μορφή σκόνης- απλά επικάθονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, χωρίς να εισχωρούν βαθύτερα στους πόρους, γεγονός που επιτρέπει στην επιδερμίδα σας να αναπνεύσει ακόμη και κατά την έκθεσή σας σε πολύ θερμό περιβάλλον. Το χρώμα τους προέρχεται συνήθως από γαλακτώματα σιλικόνης, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι τυπικά πτητικά συστατικά, έτσι ώστε να εξατμίζονται από το δέρμα αφήνοντας πίσω τους μια μεμβράνη χρωστικών αντί να γεμίζουν τους πόρους».

Σύμφωνα με τον ειδικό, τα foundations με βάση το νερό έχουν ελαφρώς μικρότερη κάλυψη από τα προϊόντα με βάση το λάδι, και όταν απομακρυνθούν από το δέρμα σας μετά από έναν απλό καθαρισμό, είναι σαν να μην είχαν τα είχατε φορέσει ποτέ. «Αυτό το γεγονός τα καθιστά όχι μόνο περισσότερο ασφαλή για την υγεία του δέρματός σας, αλλά επιπλέον, δεν κινδυνεύετε να δείτε την όψη του προσώπου σας να λιώνει κάτω από τον ήλιο σαν το κερί», τονίζει ο Spickard.  

Τι συμβαίνει με τα foundations που έχουν σαν βάση το λάδι: «Όταν φοράτε βάση μακιγιάζ σε μορφή κρέμας (κατά κανόνα βασισμένη σε λάδια), θα διαπιστώσετε εξαρχής την πυκνή σύνθεσή του και την παχιά υφή του. Αυτή η ιδιότητα δημιουργεί ένα είδος “επιδέσμου” πάνω στους πόρους των ιδρωτοποιών αδένων ώστε ο ιδρώτας να μην μπορεί να εκφορτιστεί. Αλλά εάν ο ιδρώτας δεν μπορεί να βγει από τους αδένες στην επιφάνεια του δέρματος, θα συσσωρευτεί στους πόρους οδηγώντας σε σπυράκια και άλλους ερεθισμούς. Μολονότι τα foundations με βάση τη λανολίνη, το αμυγδαλέλαιο, το ορυκτέλαιο και το λάδι καρύδας είναι καλή επιλογή για κανονικό ή ξηρό δέρμα -καθώς προσφέρουν ενυδάτωση-, εντούτοις, θεωρούνται ακατάλληλα για λιπαρές επιδερμίδες, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», λέει ο μακιγιέρ, δίνοντας τους θεμελιώδεις κανόνες που ισχύουν και για τους δυο τύπους φον ντε τεν: 

«Ο όρος “μη φαγεσωρογόνο” στην ετικέτα είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι ότι το προϊόν δεν θα φράξει τους πόρους σας, όπως επίσης και δείκτης SPF, όπου συνδυαστικά με την ύπαρξη ενυδατικών συστατικών όπως υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια και αντιοξειδωτικά, είναι ακόμη μια εγγύηση για την διασφάλιση της υγείας της επιδερμίδας. Ομοίως και όσες φόρμουλες είναι δημιουργημένες να προφυλάσσουν από εξάρσεις ακμής, με συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ.
Τέλος, θα πρέπει να είστε βέβαιες ότι φροντίζετε σωστά το δέρμα σας πριν απλώσετε τη βάση του μακιγιάζ», τονίζει ο ειδικός, συμβουλεύοντας: «Πλύνετε καλά το πρόσωπό σας και αμέσως μετά χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε ενυδατική κρέμα. Η ενυδάτωση όχι μόνο βοηθά το φον ντε τεν να στρώνει καλύτερα και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά παράλληλα διασφαλίζει ότι η επιδερμίδα σας δεν θα διψά για νερό -κάτι που οδηγεί στο λιώσιμο εξαιτίας τους ιδρώτα».

THE BEAUTY TEAM
Πηγή: clickatlife.gr