Δημόπουλος: Ήπια η νόσηση με Όμικρον σε νέους και πλήρως εμβολιασμένους - Οι συμβουλές για τα τραπέζια των γιορτών

Όσα δήλωσε για την μετάλλαξη Όμικρον που φαίνεται να κυριαρχεί
Πέμ, 30/12/2021 - 01:02

Για την μετάλλαξη Όμικρον αλλά και το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε στο τραπέζι των γιορτών μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για την εκτόξευση κρουσμάτων και αν την περίμεναν, ο κ. Δημόπουλος απάντησε ότι «τα δεδομένα που έχουμε από τα άλλα κράτη μας κάνουν σχεδόν σίγουρους ότι αυτό είναι κάτι που το περιμέναμε και μάλιστα δεν νομίζω ότι κανείς να το αποφύγει. Τώρα τι είναι τα κρίσιμα ερωτήματα: να επιβεβαιωθεί ότι όντως η νόσηση είναι πιο ελαφριά, ιδιαίτερα όταν θα αρχίσει να αφορά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γιατί τώρα φαίνεται προς το παρόν, ότι είμαστε σε μικρότερες ηλικίες.

Σε αυτό το στοιχείο ο πρύτανης εξήγησε ότι «έχουμε όλα τα δεδομένα από τα άλλα κράτη, η Ελλάδα, όμως, έχει και ιδιαιτερότητες. Έχουμε και ένα ποσοστό πληθυσμού άνω των 60 μεγαλύτερο, έχουμε και ένα ποσοστό πληθυσμού άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Γι’ αυτό λέμε ότι περιμένουμε να δούμε τα δικά μας δεδομένα. Να δούμε εάν όντως θα έχουμε αυτό που φαίνεται πολλά κρούσματα αλλά λιγότερες νοσηλείες και αυτό φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί.

«Ένα άλλο πράγμα που έχει σημασία είναι η διάρκεια της νοσηλείας, δηλαδή, εάν αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται οι ασθενείς σε μονάδες covid, δεν χρειάζονται οξυγόνο, η διάρκεια νοσηλείας είναι μικρότερη, έχουμε λιγότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ και αυτό είναι πολύ θετικό», τόνισε.

«Ένα άλλο πρόβλημα στην Ελλάδα, που θα καθορίσει την πορεία των πραγμάτων, είναι το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα βγαίνει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνονται. Πρέπει να επιταχυνθούν όσο γίνεται περισσότερο οι προσλήψεις του προσωπικού για το οποίο υπάρχουν πιστώσεις, υπάρχουν παντα καθυστερήσεις στις διαδικασίες, αλλά νομίζω τώρα είναι ιδιαίτερα επείγον οι ειδικευόμενοι ειδικευμένοι γιατροί να τοποθετηθπύν το συντομοτερο δυνατόν στα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

«Και το άλλο που είναι πολύ σημαντικό να δούμε είναι εάν η νόσηση, η μόλυνση στην Όμικρον θα μας προφυλάξει από την Δέλτα, το οποίο συνεχίζει και υπάρχει. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε σημαίνει ότι θα σκεπάσει την Δέλτα και όντως να έχουμε μια ουσιαστική αποκλιμάκωση», επισήμανε.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όπως φαίνεται από την Όμικρον νοσούν ηπιότερα οι νέοι και εμβολιασμένοι, τονίζοντας ότι ο ανεμβολίαστος συνεχίζει να κινδυνεύει. «Δυστυχώς όταν λέμε ότι είναι πιο ήπια εννοούμε σε νεαρότερες ηλικίες και σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Άτομα που είναι ανεμβολίαστα, ιδιαίτερα μεγαλύτερες ηλικίες με συννοσηρότητες έχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο και βεβαίως το βλέπουμε αυτό καθημερινά ότι το 90% σχεδόν των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί ανεπαρκώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος, πλην όμως είναι μεγάλος ηλικιακά ή έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα θα περάσει τον ιό ελαφρά ή κινδυνεύει, ο κ. Δημόπουλος είπε: «Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη πλήρη για τις κατηγορίες που αναφέρουμε, δεδομένου ότι στην Αγγλία και την Δανία υπάρχει μια περίοδος περίπου δύο εβδομάδων, δεν έχουμε τόσα πολλά δεδομένα μηνών. Αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση. Περιστατικά που βλέπουμε, που μας αναφέρονται στο νοσοκομείο ακόμα και σε μεγάλα άτομα και σε άτομα που έχουν παθήσεις ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια».

Με αφορμή τις γιορτές και τα τραπέζια τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν,  ο κ. Δημόπουλος συνέστησε προσοχή και rapid test. «Εάν είναι να πάει σε ένα τραπέζι ας κάνει τουλάχιστον ένα rapid test, όσο και αν αυτό δεν μας προφυλάσσει απολύτως. Αν έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτούμε την Όμικρον, και να αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με άλλους. Ας χρησιμοποιούμε τη μάσκα σχεδόν συνέχεια και ας κρατούμε τις αποστάσεις, ας αερίζουμε τον χώρο».