Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπο σου

Ένας μικρός οδηγός για να περιορίσουμε, όσο μπορούμε, την εξάπλωση του κορωνοϊού
Δευ, 16/03/2020 - 21:11
washing_hands_16_03_20

Τώρα που όλοι ξέρουμε ότι δεν κάνει να αγγίζουμε συνέχεια το πρόσωπό μας για να αποφύγουμε την περαιτέρω εξάπλωση του κορωναϊού, τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια;

Μέσα στη μέρα, όλοι μας αγγίζουμε διάφορες επιφάνειες, όπως τα πόμολα στις πόρτες, τα κουμπιά στο ασανσέρ και τις μπάρες στο μετρό.

Όλες αυτές οι επιφάνειες αποτελούν, φυσικά, πιθανές εστίες του κοροναϊού.

Από εκεί, τα μικρόβια ενδέχεται να μεταφερθούν αρχικά στα δάχτυλά μας και ύστερα στη μύτη, το στόμα και τα μάτια.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να σταματήσουμε αυτή μας τη συνήθεια, γιατί την κάνουμε όλοι και πολλές φορές κάπως ασυναίσθητα», αναφέρει η Vanessa Raabe, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ιατρικής του NYU Langone Health. Εφόσον τα χέρια μας είναι καθαρά, το να αγγίζουμε το πρόσωπό μας δεν είναι μια καταστροφική συνήθεια. Ακολουθούν τέσσερις χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε την εξάπλωση του ιού:

1. Να έχετε πάντα μαζί σας χαρτομάντιλα

Εάν θέλετε να φυσήξετε τη μύτη ή να ακουμπήσετε τα γυαλιά σας, ενώ τα χέρια σας δεν είναι καθαρά, τότε θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα χαρτομάντιλο και να μην αγγίξετε κάποιο σημείο του προσώπου σας με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση, όμως, που δεν έχετε μαζί σας χαρτομάντιλο και θέλετε να φτερνιστείτε, τότε μπορείτε να βάλετε μπροστά τον αγκώνα σας.

2. Εντοπίστε τις πιθανές εστίες του ιού

Εάν ξέρεις περίπου πότε και γιατί αγγίζεις το πρόσωπό σου, τότε είναι σίγουρα πιο εύκολο να σταματήσεις να το κάνεις. Εάν, δηλαδή, πιάσετε τον εαυτό σας να τρίβετε τα μάτια επειδή είναι ξηρά, τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε σταγόνες για ενυδάτωση. Μάλιστα, ο Justin Ko, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Stanford Health, συστήνει σε όσους φορούν φακούς επαφής να προτιμούν τα γυαλιά τους, γιατί έτσι θα αποφύγουν τα συνεχόμενα τριψίματα στα μάτια.

3. Απασχολήστε τα χέρια σας με κάτι

Οι γιατροί συμβουλεύουν να κρατούμε τα χέρια μας απασχολημένα με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα τα μπαλάκια anti-stress, γιατί έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας. Βέβαια, δεν πρέπει να αμελούμε τον καθαρισμό αυτού του αντικειμένου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

4. Μην πανικοβάλλεστε!

«Η γενική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω στους ανθρώπους θα ήταν να έχουν λιγότερο άγχος για όλα αυτά, από το να ανησυχούν εμμονικά με το τι αγγίζουν», δηλώνει ο Stew Shankman, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern. «Το άγχος έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σου σύστημα και όσο περισσότερο αγχώνεσαι, τόσο περισσότερο μειώνεται η ικανότητα του σώματός σου να καταπολεμά τις μολύνσεις». Εφόσον τα χέρια μας είναι καθαρά, το να αγγίζουμε το πρόσωπό μας δεν είναι μια καταστροφική συνήθεια. «Είναι μια φυσική συμπεριφορά που την κάνουμε όλοι. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου», καταλήγει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από NYT