Νέα μελέτη: O κορωνοϊός μπορεί να περάσει από την έγκυο στο έμβρυο

Η μητέρα μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό στο έμβρυο, λένε επιστήμονες
Παρ, 10/07/2020 - 23:58
pregnancy-coronavirus

Νέα μελέτη, που έγινε στην Ιταλία δείχνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να περάσει, μέσω του πλακούντα, από την έγκυο στο έμβρυο.

Δύο γυναίκες, που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, γέννησαν μωρά που ήταν και τα ίδια θετικά, ανέφεραν ο Κλαούντιο Φενίτσια, του πανεπιστημίου του Μιλάνου και οι συνάδελφοί του. Οι Ιταλοί επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 31 γυναικών με κορωνοϊό, που ήταν στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, στο αποκορύφωμα της πανδημίας στην Ιταλία. Έκαναν λεπτομερείς εξετάσεις στις γυναίκες, τα βρέφη όταν γεννήθηκαν, τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο, τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα.

Δύο από τα νεογέννητα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, σε τεστ που έγιναν στον τοκετό. «Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν ισχυρά ότι υπήρξε κάθετη μετάδοση σε δύο περιπτώσεις από τις 31 που μελετήσαμε», δήλωσε ο Φενίτσια σε συνέντευξη τύπου.

«Ο ιός βρέθηκε στον πλακούντα, στο αίμα του ομφάλιου λώρου, στον κόλπο της εγκύου και στο γάλα», αναφέρουν οι ερευνητές στη σύνοψη της μελέτη τους. Ο πλακούντας είχε φλεγμονή, κάτι που αποτελεί ένδειξη μόλυνσης. Το αίμα του ομφάλιου λώρου στη μία περίπτωση είχε αντισώματα, κάτι που επίσης δείχνει ότι υπήρξε πρόσφατη μόλυνση. Τέτοιου τύπου τα αντισώματα συνήθως δεν μεταδίδονται από τη μητέρα στο μωρό, οπότε η παρουσία τους δείχνει ότι το βρέφος είχε μολυνθεί, σημείωσε ο Φενίτσια.

Ευτυχώς, οι γυναίκες είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, οπότε είναι απίθανο ο ιός να έχει επηρεάσει την ανάπτυξη των μωρών, τόνισε ακόμη ο Ιταλός επιστήμονας.

 

Με πληροφορίες από CNN