Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Νέο διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό σε 30 λεπτά

Πρόκειται για ένα από τα 18 ερευνητικά προγράμματα που πρόσφατα επελέγησαν για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Τετ, 20/05/2020 - 19:13
covid_19_test

Ερευνητικό πρόγραμμα φέρνει στην αγορά ένα νέο γρήγορο τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού σε 30 λεπτά.

Πρόκειται για ένα από τα 18 ερευνητικά προγράμματα που πρόσφατα επελέγησαν για χρηματοδότηση ύψους 48,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές του έργου «HG nCoV19 test», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έλαβαν έγκριση για να θέσουν στην αγορά ένα νέο τεστ για την ταχεία επιτόπια (point-of-care) διάγνωση της νόσου Covid-19.

Στο έργο «HG nCoV19 test» συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο φορητό διαγνωστικό σύστημα για την ανίχνευση ιογενών λοιμώξεων.

Αυτό δίνει ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα εντός 30 λεπτών.

H ιρλανδική εταιρεία HiberGene με έδρα το Δουβλίνο, η οποία συντονίζει το έργο, ανακοίνωσε ότι έλαβε τη σήμανση CE που απαιτείται για τη διάθεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην αγορά.

Το τεστ μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε δείγματα με μέτρια έως υψηλά ιικά φορτία, επιτρέποντας την ταχεία διάγνωση της λοίμωξης στο αρχικό και άκρως μολυσματικό στάδιο.

Η Ε.Ε. στηρίζει την HiberGene από το τέλος του Ιουλίου 2000, ενώ η οικονομική στήριξη της για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται σε 930.000 ευρώ.

Από τον Ιανουάριο του 2020, έχουν ήδη κινητοποιηθεί 474 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

 

Σχετικά άρθρα