Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Διαβουλεύσεις στην Ε.Ε. για το αν θα καλύπτει τα ρωσικά και κινεζικά εμβόλια

Εξετάζεται αν θα ισχύει μόνο για όσους εμβολιάστηκαν με σκευάσματα που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Σάβ, 13/03/2021 - 16:40

Εντατικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, ενόψει της παρουσίασης της τελικής πρότασης της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς εξετάζεται αν θα περιλαμβάνει ρωσικό και κινεζικό εμβόλιο.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει «να αποτρέπουν τις διακρίσεις» σε βάρος εκείνων που δεν έχουμε εμβολιαστεί για την Covid-19 ενώ θα περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες για τα τεστ και την ανάρρωση των ασθενών, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Με βάση αυτό το προσχέδιο, επαφίεται στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν αν θα ήταν πρόθυμες να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μόνο για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα τα οποία έχουν λάβει έγκριση για όλη την Ένωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή και για όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια, η χρήση των οποίων επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες χώρες.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν ήδη αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, μολονότι δεν έχει λάβει άδεια χρήσης από τον ΕΜΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την τελική πρότασή της για τα πιστοποιητικά την επόμενη εβδομάδα και οι χώρες του νότου που βασίζονται στον τουρισμό ελπίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει η φετινή καλοκαιρινή περίοδος.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters