Χίος, Τρίτη 2 Ιουνίου

ΠΟΥ: Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών ύστερα από επέμβαση

Τρί, 28/01/2020 - 07:46

Της Ανθής Αγγελοπούλου από την Ναυτεμπορική

Υψηλότερος ο κίνδυνος για μετεγχειρητικές επιπλοκές για τους καπνιστές συγκριτικά με τα άτομα που δεν καπνίζουν, όπως διαταραχές της λειτουργίας καρδιάς και πνευμόνων, λοιμώξεις και καθυστερημένη ή μειωμένη επούλωση πληγών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία, οι καπνιστές που σταμάτησαν το κάπνισμα  περίπου 4 εβδομάδες ή περισσότερο πριν από τη χειρουργική επέμβαση έχουν μικρότερο κίνδυνο περιπλοκών και καλύτερα αποτελέσματα 6 μήνες μετά. Μάλιστα, οι ασθενείς που σταμάτησαν το κάπνισμα πριν την επέμβαση, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές όταν υποβληθούν σε αναισθησία σε σύγκριση με τους ενεργούς καπνιστές.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αυστραλία και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αναισθησιολόγων (WFSA), και σύμφωνα με τα ευρήματα, έπειτα από 4 εβδομάδες χωρίς καπνό βελτιώνονται τα αποτελέσματα υγείας κατά 19% ενώ, είναι πολύ καλύτερη η ροή αίματος σε όλο το σώμα σε βασικά όργανα.

Όπως ανέφερε ο Δρ Vinayak Prasad, επικεφαλής της Μονάδας “No Tobacco” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Η έκθεση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρά πλεονεκτήματα που οδηγούν ως προς την αναβολή μιας χειρουργικής επέμβασης μικρής ή μη επείγουσας ανάγκης με στόχο να δοθεί στους ασθενείς η ευκαιρία να σταματήσουν το κάπνισμα πριν από αυτήν».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα που υπάρχουν στα τσιγάρα, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου και να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών μετά από χειρουργική επέμβαση. Ο καπνός στους πνεύμονες, καθιστά επίσης,  δύσκολη την ροή του κατάλληλου ποσοστού αέρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετα-χειρουργικών επιπλοκών στους πνεύμονες. Επιπροσθέτως, το κάπνισμα παραμορφώνει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς και μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης στην περιοχή του τραύματος. Τέλος, ακόμα και μόνο ένα τσιγάρο είναι ικανό να μειώσει την ικανότητα του σώματος να διοχετεύσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την επούλωση των πληγών έπειτα από χειρουργική επέμβαση.

Όπως εξηγεί ο Dr Shams Syed, συντονιστής, Quality of Care, WHO, οι επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση παρουσιάζουν μεγάλη επιβάρυνση τόσο για τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης όσο και για τον ασθενή. Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι χειρουργοί, οι νοσηλευτές και οι οικογένειες είναι σημαντικό στήριγμα, στο να διακόψει ο ασθενής  το κάπνισμα σε κάθε στάδιο της υγειονομικής φροντίδας, ειδικά πριν από μια επέμβαση.

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις χώρες να συμπεριλάβουν προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαιδευτικές εκστρατείες στα συστήματα υγείας τους για τη διάδοση της γνώσης και την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Πηγή:

https://www.who.int/news-room/detail/20-01-2020-smoking-greatly-increase...

Σχετικά άρθρα