Πως να σας πετυχαίνει κάθε συνταγή

Χωρίς άγχος και κόπο
Τετ, 28/04/2021 - 17:58

Θέλετε να φτιάξετε ένα απαιτητικό φαγητό ή γλυκό; Ξέρετε πώς να το κάνετε, αλλά μόλις φτάνει η ώρα πελαγώνετε, αγχώνεστε και δημιουργείτε ένα χάος; Τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας από όταν μπαίνουμε στην κουζίνα, έως όταν βγαίνουμε, για την καλύτερη δυνατή απόδοση, είναι η ψυχραιμία και η οργάνωση.

Ακολουθεί μία λίστα με συμβουλές ώστε να καταφέρετε να πετυχαίνετε κάθε φορά τις αγαπημένες σας συνταγές, χωρίς άγχος και κόπο.

1. Συγκέντρωση προϊόντων

Πολλές φορές σε βίντεο μαγειρικής βλέπουμε τον εκάστοτε μάγειρα ή μαγείρισσα να μας δείχνει πριν την εκτέλεση της συνταγής τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει συγκεντρωμένα στον πάγκο της κουζίνας του. Αυτό δεν το κάνει μόνο για να διευκολύνει εμάς, αλλά και για να μπορέσει να παραμείνει συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της παρασκευής στο φαγητό, κι όχι στο να ψάχνει αριστερά-δεξιά και να ζυγίζει τα προϊόντα του.

Δοσομετρήστε λοιπόν τα υλικά σας και τοποθετήστε τα μπροστά σας ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τα πάρετε στα χέρια σας. Αυτό όχι μόνο αποβάλλει το άγχος της εύρεσής τους, αλλά ταυτόχρονα κρατάει το μέρος καθαρό και οργανωμένο, κι έτσι κατά συνέπεια και τη σκέψη σας. Ακόμη, αν έχετε ξεχάσει να προμηθευτείτε ένα συστατικό, θα το συνειδητοποιήσετε εκείνη τη στιγμή, κι όχι αργότερα, όταν θα έχετε σπαταλήσει άδικα όλα τα προηγούμενα υλικά σας.

Αν δεν διαθέτετε πολλά μικρά ξεχωριστά μπολάκια ή ποτηράκια, μπορείτε να έχετε μπροστά σας τα υλικά στις συσκευασίες τους και να ζυγίζετε το εκάστοτε προϊόν μέσα στο βασικό μπολάκι-ποτηράκι σας. Ακόμη κι αυτό θα «επιβάλλει» μία τάξη και δεν θα αποσπά την προσοχή σας.

2. Μπροστά σας η συνταγή

Παρότι μπορεί να έχετε διαβάσει την εκάστοτε συνταγή ή έχετε δει το εκάστοτε βίντεο, ποτέ μην βασίζεστε αποκλειστικά στη μνήμη σας και μόνο. Ξαναδιαβάστε τη συνταγή, ξαναδείτε το βίντεο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, μην βιάζεστε, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει ένα-ένα τα βήματα και δεν έχετε παραλείψει καμία λεπτομέρεια που αργότερα μπορεί να αποβεί μοιραία.

3. Προθερμασμένος φούρνος

Μία χρήσιμη συμβουλή που ισχύει για συνταγές που χρειάζονται ψήσιμο, είναι ο σωστά προθερμασμένος φούρνος. Πολλοί το αμελούν και ανάβουν τον φούρνο τη στιγμή που θέλουν το φαγητό/γλυκό τους είναι να μπει μέσα, γιατί δεν θέλουν να σπαταλούν ρεύμα, ωστόσο η αντίληψη αυτή είναι λάθος.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο του κάθε σπιτιού, αν για παράδειγμα είναι παλιός ή καινούριος, συμβατικός ή αέρος, αλλά επίσης ο χρόνος που θα κάνει να ψηθεί το φαγητό μας και το κατά πόσο κοντά θα πέσει στο χρόνο Χ που μας έχει δώσει η συνταγή μας, εξαρτάται κατά πολύ από το αν ο φούρνος μας είναι προθερμασμένος ή όχι.

Ακόμη, ο προθερμασμένος φούρνος βοηθάει στο ομοιόμορφο ψήσιμο και ενεργοποιεί τις διογκωτικές ύλες (π.χ. baking powder ή μαγειρική σόδα) που μπορεί να βρίσκονται μέσα στο κέικ μας φερ’ ειπείν.

4. Πρόβα τζενεράλε

Αν καλείσθε μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο να φτιάξετε ένα φαγητό/γλυκό που δεν έχετε ξαναφτιάξει, καλύτερα να κάνετε μία πρόβα από πριν. Πρώτον γιατί η γνωστή αντίληψη που υποστηρίζει ότι όσες περισσότερες φορές φτιάξεις κάτι τόσο καλύτερο γίνεται κάθε φορά, ισχύει και δεύτερον για να μην κάνετε κάποιο λάθος εκείνη τη στιγμή, αγχωθείτε και καταστρέψετε όλη σας τη συνταγή.

Αυτός είναι και ένας λόγος που οι μαμάδες μας προτιμούσαν να πηγαίνουν σε σπίτια φίλων και γνωστών γλυκά που έφτιαχναν χρόνια ολόκληρα και ήξεραν πώς να τα κάνουν απ’ έξω κι ανακατωτά, αντί να επιλέγουν μία καινούρια συνταγή και να ρισκάρουν το να αποτύχει και τελικά να πάνε στο σπίτι με άδεια χέρια.

5. Ψυχραιμία και αντίληψη

Ακόμη κι αν μπείτε μέσα στην κουζίνα κάνοντας όλα τα βήματα που προαναφέραμε, υπάρχει μία πιθανότητα κάτι να πάει λάθος και να σας ανατρέψει τα σχέδια. Όσο καλά κι αν οργανωθείτε, μπορεί τελικά να ξεχάσετε κάποιο υλικό που χρειάζεται η συνταγή.

Αυτό που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο είναι να μην χάσετε την ψυχραιμία σας και να μην πανικοβληθείτε. Στο κάτω-κάτω δεν έγινε και κάτι φοβερό και μη αναστρέψιμο, έγινε μία ανατροπή στη συνταγή μας.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε αντίληψη μέσα στην κουζίνα και εφευρετικότητα ώστε να μπορείτε να αντεπεξέλθετε ακόμα και στις μεγαλύτερες δυσκολίες. Η γνώση και η εμπειρία είναι σύμμαχοί σας, χρησιμοποιήστε τις με ψυχραιμία και σοφία, και στο τέλος κανείς δεν θα καταλάβει ότι το φαγητό/γλυκό σας κάποια στιγμή έφτασε στο χείλος του γκρεμού, γιατί πολύ απλά με την δεξιοτεχνία σας καταφέρατε να το σώσετε και να φαίνεται λες και δεν βρέθηκε ποτέ εκεί.

alithia.gr