Χίος, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου

Αμφίβολη πλέον η μόνιμη παραμονή του νησιωτικού ΦΠΑ

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 15/01/2019 - 07:36
Επιφυλακτικός για τη μόνιμη επιστροφή του νησιωτικού ΦΠΑ ο Νότης Μηταράκης

Προβληματισμένος για το κατά πόσον μπορεί να παραμείνει μόνιμα ο νησιωτικός ΦΠΑ, μετά την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που τον συνδέει πλέον με την παρουσία υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα πέντε νησιά όπου παραμένει μειωμένος κατά 30%, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, εμφανίστηκε ο χιώτης βουλευτής της Ν.Δ Νότης Μηταράκης μιλώντας στην εκπομπή της «Αλήθεια TV», «η επικαιρότητα με άλλο μάτι».

Υποστήριξε ότι το θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ πάντα έμπαινε στο τραπέζι από τους θεσμούς αλλά ήταν κόκκινη γραμμή για τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που και τον κατάργησαν ήδη σε πολλά νησιά και τον διατηρούν μόνο σε πέντε, αλλά στενά συνδεδεμένο με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Στην ερώτηση κατά πόσον αυτό μπορεί να αλλάξει από μία κυβέρνηση του κόμματός του ο κ. Μηταράκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι πρέπει να το προσπαθήσουν αλλά δεν μπορεί να ξέρει το αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας γι’ ακόμη μία φορά πόσο δύσκολο είναι να ανακτήσεις ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο που χάνεις. Κατά την άποψή του σωστότερη λύση θα ήταν -που δεν ασπάστηκε βέβαια η τωρινή κυβέρνηση- η μείωση του 30% να αναστελλόταν για κάποια χρόνια και μετά να ίσχυε το παλιό καθεστώς.

Προφανώς και η κόκκινη γραμμή της Ν.Δ. προσαρμόζεται στο χρωματισμό ανάλογα με τις πιέσεις, οπότε εμείς έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αυτήν και στη δήλωση του «όσο εγώ είμαι Πρωθυπουργός και όσο διαρκεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί»…

notis_mitarakis_gia_monimi_paramoni_nisiotikoy_fpa

Σχετικά Άρθρα

Στη Χίο έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να τηρήσουμε τα αυτονόητα για άλλες πολιτισμένες κοινωνίες
Τρί, 10/12/2019 - 15:47

 

Μόνο το 15% με 20% των ποσοτήτων των παραγόμενων αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων καταλήγει στην ανακύκλωση, γεγονός που επισήμανε το μεσημέρι στο Ράδιο «Αλήθεια» ο Πρόεδρος της ΑΝΑΚΕΜ, Ηλίας Δημητριάδης.

Ο κος Δημητριάδης όπως και η Άννα Μίχου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Σύμβουλος Ανάπτυξης ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. είναι οι ομιλητές σε εσπερίδα που διοργανώνει σήμερα στις 6 μ.μ. στο Ομήρειο η εταιρεία σε συνεργασία με το ΤΕΕ, / Τμήμα Βορειανατολικού Αιγαίου, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Χίου.

Στόχος είναι να ενημερωθούν οι αιρετοί, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι μηχανικοί, οι επιχειρηματίες και ο ευρύτερος πληθυσμός, για τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες, όσον αφορά στην διαχείριση των μπαζων που παράγονται στα ιδιωτικά και δημόσια έργα.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Χίο από τον Ιούλιο του 2019 και μέχρι τώρα έχουν καταλήξει στην ΤΕΧΝΕΤ, με την οποία συνεργάζεται, 15.000 τόνοι μπάζα αντί των 60 με 70 χιλιάδων, όπως είπε ο κος Δημητριάδης.

Είναι σημαντικό – τόνισε- ο κάθε ιδιώτης που κάνει ένα έργο να λαμβάνει βεβαίωση ανακύκλωσης των μπαζων.

Στην αναγκαιότητα συνδρομής του κόσμου στην προσπάθεια ανακύκλωσης  των παραγόμενων αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων , όχι μόνο λόγω υποχρέωσης από το θεσμικό πλαίσιο αλλά και για το περιβάλλον που οφείλουμε να προστατέψουμε, αναφέρθηκε η κα Μίχου, επισημαίνοντας ότι τελικά το κόστος – τόσο το περιβαλλοντικό όσο και το οικονομικό- είναι πολλαπλάσιο με την αυθαίρετη απόρριψη μπαζων σε ρέματα κ.λ.π. λόγω και της πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων.