Χίος, Δευτέρα 30 Μαρτίου

Από... Σεπτέμβρη οργάνωση κινητοποίησης για τον μειωμένο ΦΠΑ

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 11/08/2017 - 15:46

«Πέρσι δώσαμε μια μάχη και πετύχαμε την τροπολογία για την αναστολή του μέτρου. Φέτος θα συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί το θέμα του νησιωτικού, μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ πρέπει να κατοχυρωθεί νομοθετικά, αλλιώς από την 1η Ιανουαρίου του 2018, με την κατάργηση του μέτρου, θα αλλάξει η ζωή των νησιωτών και θα ανεβεί σημαντικά το κόστος ζωής», ανέφερε στην «Α» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου, Βασίλης Παππάς.

Ο κ. Παππάς θύμισε ότι η περσινή τροπολογία, που ανέστειλε την κατάργηση του μέτρου ψηφίστηκε με το επιχείρημα ότι τα νησιά, συν τοις άλλοις, βρέθηκαν αντιμέτωπα με την προσφυγική κρίση, κρίση που παραμένει στο προσκήνιο, πλην όμως αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τους κυβερνώντες, που όχι μόνο δεν λένε αν θα διατηρήσουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά μιλούν γενικά και αόριστα για αντίμετρα.

«Είναι ευθύνη όλων των φορέων των νησιών, όχι μόνο των ΟΕΒΕ και των Επιμελητηρίων, αλλά και των Δήμων, των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων, αλλά και όλων των κατοίκων, να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις και προσπάθειες μιας μόνιμης καθιέρωσης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 28/03/2020 - 09:09
Φωτό: Marine Traffic

Θερμές ευχαριστίες και χαιρετισμούς απέστειλε η UNCTAD (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη) σε όλους τους ναυτικούς, από τον λογαριασμό της στο Facebook και στο Twitter, για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία, και ιδιαίτερα οι ναυτικοί, εργάζονται με αυτοθυσία, στις επτά θάλασσες του κόσμου, προκειμένου να μεταφερθούν εγκαίρως και με ασφάλεια τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης σε όλες τις χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.

Στο παρακάτω στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα της Marine Traffic, εμφανίζονται τα πλοία που αυτή τη στιγμή μεταφέρουν αγαθά σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα λιμάνια, αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης των ασθενειών εντός των πλοίων.

Σύμφωνα με την UNCTAD, το 90% όλων των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών, των τροφίμων και των καυσίμων, μεταφέρονται διά θαλάσσης, ενώ η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας και των Ελλήνων ναυτικών στο παγκόσμιο εμπόριο είναι εξαιρετικά σημαντική. Συγκεκριμένα, ο ελληνικών συμφερόντων στόλος μεταφέρει το 20% του παγκόσμιου, διά θαλάσσης μεταφερόμενου εμπορίου, παρότι η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως η Ελλάδα δεν διαθέτει εθνικά φορτία προς θαλάσσια μεταφορά, σε αντίθεση με την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλα παραδοσιακά ναυτιλιακά έθνη.

Όπως είναι επόμενο, τα πλοία δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά δίχως το έμψυχο δυναμικό τους: τους πολύτιμους ναυτικούς.

Προς όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες των θαλασσών μας, και ιδιαίτερα στους Έλληνες αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού, η Ιsalos.net και τα Ναυτικά Χρονικά εκφράζουν τις ευχαριστίες και τον σεβασμό τους.

www.isalos.net