Αύξηση της τιμής παραλαβής της μαστίχας από την Ένωση

ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ "Α" Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΜΧ Γ. ΤΟΥΜΠΟΣ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 28/09/2022 - 14:41

Αισιόδοξες εξελίξεις για την τιμή αγοράς του μαστιχιού από τον παραγωγό προανήγγειλε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην «Αλήθεια» ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος, λέγοντας ότι η αύξηση θα καθοριστεί, με αποφάσεις της διοίκησης του συνεταιρισμού, που θα ληφθούν μέσα στον Οκτώβρη.

Ο κος Τούμπος δεν προσδιόρισε την τιμή αύξησης αλλά τη συνέδεσε με τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και αφορά την αλλαγή του τιμοκαταλόγου πώλησης της μαστίχας.

«Η Ένωση έχει αποδείξει ότι τα κέρδη τα παίρνει ο παραγωγός. Ηδη ετοιμάζουμε τον τιμοκατάλογο πωλήσεων και θα αλλάξει προς τα πάνω και ο τιμοκατάλογος των παραγωγών. Αυτά είναι θετικά στοιχεία σε μια περίοδο έντονης οικονομικής αστάθειας και τα βήματά μας πρέπει να είναι προσεκτικά», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΜΧ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι φέτος οι διαδικασίες έχουν μετατεθεί χρονικά, λόγω των βροχών του καλοκαιριού και της επέκτασης των κεντημάτων τον Σεπτέμβριο γι’ αυτό και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοσκινίστρες, ενώ αυτό θα επηρεάσει και το χρόνο παράδοσης του μαστιχιού.

Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική πλέον εξυπηρέτηση των παραγωγών μέσω της ιστοσελίδας www.myemx.gr σημείωσε ότι ήδη από τους 1.800 παραγωγούς 520 έχουν λάβει κωδικούς πρόσβασης και μέσω αυτής θα μπορούν από την Παρασκευή να κλείσουν και τα ραντεβού τους για να κοσκινίσουν το προϊόν τους, ενώ το ίδιο εργαλείο θα τους βοηθήσει και μετέπειτα σε άλλες συναλλαγές με την ΕΜΧ ώστε αυτές να γίνονται εξ’ αποστάσεως και όχι δια ζώσης. Μια τέτοια περίπτωση είπε είναι οι βεβαιώσεις που θα πρέπει να έχουν οι παραγωγοί, όταν θα υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις για την έκπτωση φόρου, είτε κατά 30% είτε κατά 50%.

Στο ερώτημα αν η διοίκηση προσανατολίζεται -λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν φέτος στην παραγωγή εξαιτίας των βροχοπτώσεων- να αλλάξει τις κατηγορίες παραλαβής της μαστίχας, σημείωσε ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία.

«Το θέμα της καθαρότητας του μαστιχιού είναι σημαντικό. Με το νέο μηχάνημα που βάλαμε από πρόπερσι ο παραγωγός είναι πεπεισμένος ότι η κατηγοριοποίησή του είναι το δυνατόν πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη. Δεν είναι εύκολο να αλλάζουν οι κατηγορίες. Θα το δούμε όμως στο συμβούλιο. Το σημαντικό όμως είναι ότι το μαστίχι θα στηρίξει και τους παραγωγούς και την οικονομία του νησιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ilektronika_ta_rantevoy_gia_koskinisma_kai_paradosi_mastihas

Σχετικά Άρθρα