Δεν μειώνονται οι λογαριασμοί νερού στη Βολισσό

Αν συζητηθεί τέτοιο θέμα θα αφορά το 2016, απαντά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ στο Τ.Σ. Βολισσού
Παρ, 06/02/2015 - 14:52

Δεν συζητείται στην παρούσα φάση αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΧ, απαντά στο αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, Απόστολος Τζιώτης. Ο ίδιος εκτιμά ότι ούτως ή άλλως σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές της Χίου το κόστος νερού στη Βολισσό είναι μειωμένο και θεωρεί ότι διαφοροποιείται από τα άλλα χωριά της Αμανής προς τα πάνω, επειδή η περιοχή είναι αναπτυσσόμενη και ζητάει επενδύσεις, προτάσσοντας το ζήτημα της ανταποδοτικότητας.

Ο κ. Τζιώτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην «Α» τόνισε ότι μπορεί να συζητηθεί το θέμα για το 2016, αντιπροτείνοντας σε όσους εκτιμούν ότι οι λογαριασμοί είναι υψηλοί να έρθουν σε επαφή με τη ΔΕΥΑΧ ή με το ΚΕΠ Αμανής για να εξεταστεί καλύτερος τρόπος αποπληρωμής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από τα 959 ρολόγια νερού που υπάρχουν στη Βολισσό,  στα 682 καταγράφεται κατανάλωση στο όριο των 60 κ.μ. που σημαίνει χρέωση ανά 4μηνο 13 ευρώ και μόνο 100 (τα περισσότερα ανήκουν σε επαγγελματίες) έχουν υπερβεί τα 180 κ.μ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εξετάζεται νέο σύστημα έκδοσης των λογαριασμών σε περιοχές που γίνεται μια φορά το χρόνο καταμέτρηση της κατανάλωσης (Βολισσός, Καρδάμυλα, αλλά και χωρία της νότιας Χίου), ανάλογο με εκείνο της ΔΕΗ, ώστε ανά τετράμηνο να εκδίδεται λογαριασμός με βάση την κατανάλωση του προηγούμενου χρόνου.

«Έτσι δεν θα έχουμε αυτές τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των τριων πρώτων λογαριασμών που περιλαμβάνουν μόνο το πάγιο και του τελικού που καταγράφει και κοστολογεί τη διαφορά της κατανάλωσης», τόνισε ο κ. Τζιώτης.

Στο κείμενο που ακολουθεί παραθέτει αναλυτικά τα επιχειρήματά του, ως απάντηση στην επιστολή του Προέδρου του Τ.Σ. Βολισσού:

 

«Κύριε Πρόεδρε,

Σε απάντηση της από 04/02/2015 επιστολή σας, είμαι υποχρεωμένος να σας υπενθυμίσω ότι η Βολισσός βρίσκεται ήδη σε μειωμένη κλίμακα έναντι άλλων περιοχών όπως της Χίου, του Βροντάδου, του Αγ. Μηνά και των Καμποχώρων. Για το δε νερό άρδευσης να σας διευκρινίσω ότι η χρέωση ήταν εξ αρχής 0,60€/ m3 ενώ τα δωρεάν κυβικά ήταν 60 ετησίως και όχι 180 όπως εσφαλμένα αναφέρετε.

Όπως σαφώς γνωρίζετε η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της την 01/10/2014, συνεπώς η τιμολογιακή πολιτική στην οποία αναφέρεστε με την επιστολή σας αποτελεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της προηγούμενης αρχής (αρ. αποφ. 428-18/10/13 ) η οποία εγκρίθηκε με την αρ. 532 – 07/11/13 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η επιλογή μας ωστόσο να παραμείνουμε στην ίδια τιμολογιακή πολιτική και για το έτος 2015 οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε μια δική μας εκτίμηση για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, για την ανταποδοτικότητα της περιοχής και για τα περιθώρια αλλαγών στην τιμολογιακή μας πολιτική για το έτος 2016, οπότε και θα συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή αρμόδια γι’ αυτά τα ζητήματα.

Παράλληλα με το νέο σύστημα διαχείρισης λογαριασμών που πρόκειται να εγκαταστήσουμε θα γίνεται επιμερισμός των ποσών με βάση την κατανάλωση του προηγούμενου έτους, εκδίδοντας λογαριασμούς έναντι.

Βάσει του Ν.1068/80, ιδρυτικός νόμος των ΔΕΥΑ, η ΔΕΥΑΝΧ οφείλει να είναι ανταποδοτικού και όχι κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τα έσοδα από τους λογαριασμούς ύδρευσης πέραν της συντήρησης δικτύων, στην οποία ορθώς αναφερθήκατε, αποσκοπούν και στην εκτέλεση των αναγκαίων για την περιοχή έργων.

Δεν θα έπρεπε λοιπόν να περάσουν απαρατήρητες οι ενέργειες που έγιναν από τη ΔΕΥΑΝΧ τους τελευταίους μήνες για τη βελτίωση των παροχών της προς τους κατοίκους της Αμανής. Να σας αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:

 Η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ αναγνωρίζοντας την έλλειψη μόνιμου τεχνικού προσωπικού και την αδυναμία επαρκούς κάλυψης των αναγκών της Δημοτικής Ενότητας Αμανής προχώρησε στην οριστική επίλυση του προβλήματος προσλαμβάνοντας ιδιώτη υδραυλικό για την εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, αποσκοπώντας έτσι στη διαρκή παρακολούθηση της καλής λειτουργίας των δικτύων και κατά συνέπεια στην όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

 Λύση δόθηκε επίσης και στα προβλήματα ύδρευσης που ταλαιπώρησαν τους τελευταίους μήνες τη Βολισσό αφού από τον Αύγουστο βρισκόταν εκτός λειτουργίας, λόγω της θολότητας που παρουσίαζε, η μία από τις δύο γεωτρήσεις που εξυπηρετούσαν την περιοχή.

Σε λίγες μέρες η Βολισσός θα μπορεί κατά τους χειμερινούς μήνες να υδροδοτείται και από την πηγή της Μονής Μουνδών, αφού η ΔΕΥΑΧ προτίθεται εντός των προσεχών ημερών να επεκτείνει τη γραμμή που τροφοδοτεί τη Σιδηρούντα και προς τη Βολισσό.

 Αυτό σε συνδυασμό με την ανόρυξη της νέας γεώτρησης, κοντά στην υπάρχουσα (έργο που έχει ήδη ανατεθεί σε εργολάβο), η οποία θα αντικαταστήσει αυτή που βρίσκεται εκτός λειτουργίας, θα καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προσφέροντας άφθονο και άριστης ποιότητας νερό.

 

 

                           Με εκτίμηση

 Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χίου

  Τζιώτης Απόστολος»

Σχετικά Άρθρα