«Εξοικονομώ» και «όποιος προλάβει τον Κύριο είδε».

Ανακοίνωση καταγγελία του Ν.Τμ. Χίου του ΤΕΕ
Τετ, 16/12/2020 - 13:13

Την προσεχή Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020, «ανοίγει» για το ΒΑ Αιγαίο το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονομώ». Το πρόγραμμα αναφέρεται σε εργασίες και προμήθειες για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κτηρίων με χρήση κατοικίας. Δυστυχώς, και ενάντια στις εισηγήσεις όλων των Περιφερειακών τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το Υπουργείο επέλεξε για ακόμα μια φορά την ατελέσφορη πρακτική του «όποιος προλάβει τον Κύριο είδε».

Είναι μία πρακτική που όπως αποδείχθηκε και στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν λειτούργησε και άφησε εκτός την πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων. Αυτή η πρακτική ουσιαστικά υποδεικνύει ότι το Υπουργείο ποσώς ενδιαφέρεται για τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος της Χώρας και για την τήρηση ενός δίκαιου και ισότιμου πρωτοκόλλου. Ενδιαφέρεται κυρίως για να δείξει «το καλό πρόσωπο» ως υπουργείο που διεκπεραιώνει υποθέσεις, το επίπεδο και την ποιότητα των οποίων διαπιστώσαμε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος θα είναι οι τυχεροί οι οποίοι θα προλάβουν να υποβάλουν αίτηση. Το χρονικό διάστημα υποβολής για όλο το ΒΑ Αιγαίο θα είναι της τάξης των 30 λεπτών, όταν ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την υποβολή των δικαιολογητικών στο σύστημα είναι 18-20 λεπτά. Γίνεται λοιπόν κοινά αντιληπτό ότι ο κάθε Μηχανικός – διεκπεραιωτής θα προλάβει να αναρτήσει από 0 έως 2 περιπτώσεις την ώρα που έχει μελετήσει και προετοιμάσει (με όλες τις δυσκολίες συγκέντρωσης δεδομένων λόγω της συγκυρίας COVID-19) πολλές περισσότερες. Για τους λόγους αυτούς η Ν.Ε. Χίου του ΤΕΕ/τμ. ΒΑ Αιγαίου:

  • Θέτει τον Υπουργό προ των ευθυνών του

  • Ζητά να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις

  • Καλεί το υπουργείο να συστήσει έναν αλγόριθμο δίκαιης διαλογής που θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση του αιτούντα, την κατάταξη του κτηρίου, κλπ.

  • Να παραμείνει το σύστημα «ανοικτό» τουλάχιστον για δύο (2) μήνες και οι πέραν του προϋπολογισμού αιτήσεις να κατανεμηθούν ως επιλαχούσες και μέσω αλλεπάλληλων αυξήσεων της χρηματοδότησης να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του συνόλου των δικαιούχων.

  • Θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσφυγή προς το «Συνήγορο του Πολίτη» για τον έλεγχο της απαράδεκτης διαδικασίας που επιβάλλει το υπουργείο

  • Εύχεται στους συναδέλφους – ενεργειακούς επιθεωρητές «Καλή Δύναμη»

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα