Φέτος θα… λαδωθούμε

Εκτιμήσεις για παραγωγή 700 τόνων – Αύριο ξεκινά η 3η δακοκτονία
Πέμ, 11/09/2014 - 16:26

Από αύριο, αρχής γενομένης από τα Μεστά, τα’ Αρμόλια, το Λιθί και τη Βέσσα θα ξεκινήσει ο 3ος ψεκασμός για το δάκο, στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιεί η  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε.Χίου.

Στις συγκεκριμένες περιοχές φαίνεται να υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με το δάκο στο νησί, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία από τις παγίδες που έχουν τοποθετηθεί, σημείωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο – Αλήθεια, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, Μάριος Γκολέμης, ο οποίος δεν απέκλεισε η δακοκτονία (η 3η φάση) να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Χίου.

Η φετινή παραγωγή φαίνεται από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ότι θα είναι αρκετά καλή, συγκριτικά με την περσινή που ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, αφού το παραγόμενο λάδι έφτασε στους 25 τόνους (πολλοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να μαζέψουν ελιές). Φέτος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στους 600 με 700 τόνους, ενώ μια καλή χρονιά, όπως η προπέρσινη φτάνει στους 1.000 περίπου τόνους.

Ο κ. Γκολέμης χαρακτήρισε αποτελεσματική τη δακοκτονία που έγινε τη φετινή χρονιά, σημειώνοντας ότι ξεκίνησε στο χρόνο που έπρεπε (αρχές καλοκαιριού), έδειξε όμως ιδιαίτερα προβληματισμένος για τα συνεχώς μειούμενα ποσά που διατίθενται γι’αυτό το σκοπό, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.

Στο Νομό μας το ποσό που διατίθεται κυμαίνεται στα 180.000 ευρώ – 200.000 ευρώ, ενώ στο ερώτημα αν θα μπορούσε αντί της χρήσης φυτοφαρμάκων να γίνει με βιολογικό τρόπο, απάντησε ότι είναι πολύ υψηλό το κόστος, για να υπεισέλθουν σε μια τέτοια διαδικασία.

Τέλος απευθυνόμενος στους παραγωγούς ο Διευθυντής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης τους προέτρεψε, με αφορμή την έναρξη από αύριο της 3ης δακοκτονίας, να έχουν τα αγροκτήματά τους ανοιχτά κι αν είναι δυνατόν να παρευρίσκονται σε αυτά προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παράπονα.

Επίσης τόνισε ότι δεν πρέπει να συλλέξουν τις ελιές νωρίτερα από 20 ήμερες από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε ο ψεκασμός στην περιοχή τους και να απομακρύνουν τα ζώα τους από τις περιοχές ψεκασμού.

Στις περιοχές ψεκασμού θα αναρτηθούν ανακοινώσεις με την ημερομηνία ψεκασμού.

Σχετικά Άρθρα