Χίος, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου

Η Βιοποικιλότητα της Χίου... ποικίλη εργασία

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 19/03/2018 - 16:08
Από την σημερινή εκδήλωση

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασαν το πρωί στο Ομήρειο,  τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Έργου για την Ανάλυση της Βιοποικιλότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί εργαλείο στα χέρια όσων θέλουν να επιχειρήσουν στο συγκεκριμένο τομέα, όπως είπε και ο Μάριος Γκολέμης, Δ/ντής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν χρηματοδοτήσεις για τα σχέδια βελτίωσης στον αγροτικό τομέα.

Στην τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δράσεις της περιφέρειας που έχουν ως επίκεντρο την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα, ενώ κλείνοντας τις εργασίες της παρουσίασης της έρευνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης με αξιοποίηση του φυσικού – φυτικού πλούτου των νησιών μας.

Αναλυτικά η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, αναφέρθηκε στη σημασία του Ερευνητικού Έργου, το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Περιφέρειας για ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, είπε μεταξύ άλλων:

 

«Τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Έργου που θα δούμε σήμερα προκύπτουν  από την συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιστήμη έρχεται σήμερα όχι μόνο να ανακαλύψει αλλά και να μας δείξει το δρόμο πως αυτό που η φύση μας προσφέρει μπορεί να αξιοποιηθεί, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια και στρατηγική μας για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειάς μας. Πάντα η ιδιαίτερη φύση του τόπου μας έχει πολλά να μας δώσει και σε μας απομένει να θέσουμε τα αγαθά της στη διάθεση των ανθρώπων».

Στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελής Λεγάτος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών κ. Γεώργιος Τούμπος, ο Αντιδήμαρχος Χίου κ. Ευστράτιος Γδύσης, ενώ παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Στέφανος Βογιατζής. Ακολούθως μίλησαν:

Ο καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, με θέμα: «Η φαρμακευτική προοπτική της μαστίχας της Χίου».

Ο Δρ. Ευάγγελος Αξιώτης με θέμα: «Η αξιοποίηση του φυτικού πλούτου των νησιών της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου».

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης, με θέμα: «Η τεκμηρίωση ισχυρισμών υγείας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της βιοποικιλότητας ως προϋπόθεση για την ανάδειξη του ρόλου των παραδοσιακών προϊόντων των νησιών μας».

Αφού εξέφρασαν όλοι το ενδιαφέρον τους για την πρωτοβουλία και το έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε εκτενής συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε και στον γλυκάνισο της Χίου, τις ορχιδέες και τα μανιτάρια.

 

 

 

 

 

paroysiasi_ereynas_gia_tin_viopoikilotita_sto_voreio_aigaio

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 15/10/2018 - 17:13

Επειδή τουλάχιστον τοπικά μπορεί να το θυμηθούμε τα... Χριστούγεννα, ο Αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης θυμίζει στον υπ. Οικονομικών ότι δεν εξέλειπε κανένας λόγος για την λήξη του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.

Αφήστε που ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι δεν θα αυξηθεί όσο ο ίδιος παραμένει Πρωθυπουργός...

Η επιστολή του Σταμάτη Κάρμαντζη είναι η εξής: 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

            Όπως είναι γνωστό στο τέλος του τρέχοντος έτους (τέλος Δεκεμβρίου 2018) λήγει η εξάμηνη παράταση διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί και εξακολουθούν να πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Με δεδομένο ότι η αιτιολογία την οποία επικαλέστηκε η κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο, θεωρούμε απολύτως αναγκαία τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.

            Επιπρόσθετα, όπως και στο παρελθόν έχουμε με στοιχεία αποδείξει, το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι αμελητέο. Αντιθέτως η επιβάρυνση στις νησιωτικές οικονομίες και στους κατοίκους των νησιών θα είναι σημαντική. Τέλος, η διατήρηση μιας διαρκούς εκκρεμότητας ως προς το ύψος του ΦΠΑ δημιουργεί αβεβαιότητα στις τοπικές οικονομίες και αποθαρρύνει τις πρωτοβουλίες επενδύσεων.

            Επισημαίνοντας εγκαίρως το ανοιχτό ζήτημα του ΦΠΑ, προσβλέπουμε σε θετικούς χειρισμούς από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Με εκτίμηση

 

 

Σταμάτης Κάρμαντζης

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ