Μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή μαστίχας

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ Η ΒΡΟΧΗ ΠΑΡΑΣΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 26/08/2022 - 13:11

"Ό,τι άφησε η χθεσινή βροχή ανεπηρέαστο το παρέσυρε η σημερινή!"

Στα λόγια του μαστιχοπαραγωγού, Σταύρου Βαρβάκη περιγράφεται η απελπισία που νιώθουν αυτές τις δύο ημέρες βροχόπτωσης στη νότια και τη κεντρική Χίο αρκετοί παραγωγοί, που στο ζενίθ της περιόδου και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν το προηγούμενο διάστημα - εν' αναμονή της βροχής - να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί, είδαν τον κόπο τους να "πνίγεται" στα λασπόνερα.

Στο Βουνό, όπου δραστηριοποιείται ο κος Βαρβάκης, η ζημιά είναι μεγάλη με τον ίδιο να μιλά για καταστροφή που σε μέγεθος προσεγγίζει το 90% και να ζητά ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους παραγωγούς όπως πρέπει, περιλαμβάνοντας στα ποσά που θα δοθούν και αποζημίωση για τον κόπο που καταβάλλουν για να επιστρέψουν - μετά τη βροχή- οι καλλιέργειες σε κανονικές συνθήκες παραγωγής. 

Ο κος Βαρβάκης σημείωσε ότι είναι ανάγκη να γίνουν εξατομικευμένοι έλεγχοι και καυτηρίασε το γεγονός ότι εκτός από τα ασφάλιστρα που πληρώνουν στον ΕΛΓΑ οι μαστιχοπαραγωγοί (τα χαρακτήρισε υψηλά σε σχέση με την απόδοση) καλούνται και στη δήλωση της ζημιάς να πληρώνουν ένα ποσό/ ανά δέντρο.

Σε ανάρτησή του ο Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος της ΕΜΧ, σημειώνει:"Δυστυχώς ή ευτυχώς ο πρωτογενής τομέας εκτός από τους συστημικούς κινδύνους έχει και τους μετεωρολογικούς.

Μαθημένα τα βουνά στα χιόνια.

Η ΕΜΧ θα σταθεί δίπλα σε καθένα παραγωγό ξεχωριστά για να τον βοηθήσει να επανακάμψει.

Ψηλά το κεφάλι, και συνεχίζουμε, παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρουμε".

Από ανάρτηση του ίδιου είναι και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε από τα χωριά Κοινή - Παγίδα - Βουνό - Φλάτσια - Νένητα - Καταρράκτη.

 

i_simerini_vrohi_apoteleiose_oti_eihan_afisei_oi_proigoymenes

Σχετικά Άρθρα