Αν παραμείνουμε σ'αυτά τα μέτρα χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα κλείσουν!

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Χίου "κρούει τον κώδωνα" και επισημαίνει ότι πολλοί επαγγελματίες έχουν μείνει εκτός ενισχύσεων
Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Πέμ, 19/03/2020 - 15:05
Ηχητικό απόσπασμα: 

 

Τη διεύρυνση της λίστας που τυγχάνουν των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πολλοί από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής, όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, αλουμινοκατασκευαστές, ακόμη κι αν έχουν δουλειά δεν θα έχουν υλικά για να δουλέψουν, αφού τα καταστήματα που τους προμηθεύουν είναι κλειστά.

«Αν παραμείνουμε σ’αυτά τα μέτρα χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν" τόνισε ο  Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Παππάς, μιλώντας το μεσημέρι στο Ράδιο «Αλήθεια» .  Όπως είπε, μπορεί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν να είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά για να είναι αποτελεσματικά κάποια από αυτά, όπως π.χ. οι αναστολή καταβολής ασφαλιστικών  εισφορών, θα πρέπει – τουλάχιστον για το διάστημα που θα είναι κλειστή η αγορά – να παραγραφούν αυτές οι οφειλές, διαφoρετικά οι έμποροι και επαγγελματίες θα σωθούν τώρα, αλλά θα «σκάσουν» – όπως είπε – σε έξι μήνες όταν συγκεντρωθεί στις πλάτες τους όλο το φορτίο των οφειλών, προηγούμενων μηνών και τρέχουσες υποχρεώσεις.

Παράλληλα έθεσε το ζήτημα της περεταίρω στήριξης των εργαζομένων, ενώ σημείωσε επίσης ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να απολυθεί.

Αναλυτικά σε επιστολή της στην ΓΕΣΕΒΕΕ και τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης,  Εργασίας και Υγείας η ΟΕΒΕ αναφέρει:

 

«Με τη δημοσίευση της επίσημης λίστας των ιδιωτικών επιχειρήσεων που αναστέλλεται η λειτουργίας τους μέχρι τις 30 Μαρτίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Κορωνοιού, η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου έλαβε πολλά τηλεφωνήματα από επαγγελματίες για διευκρινήσεις, ειδικότερα από τους κλάδους της οικοδομής που δεν αναφέρονται στην κατάσταση.

Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, αλουμινοκατασκευαστές έχουν το πράσινο φως για να συνεχίσουν την εργασία τους, να πληρώσουν τους υπαλλήλους και τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο με το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου δεν είναι δυνατός ο ανεφοδιασμός υλικών για την ολοκλήρωση των εργασιών με αποτέλεσμα να τους «δένει τα χέρια» και να μην είναι σε θέση να πληρώσουν μεροκάματα και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Η δύσκολη κατάσταση αυτή, αναγκάζει τους επαγγελματίες να σταματούν  να δίνουν «δουλειά» και οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Ένας ακόμη κλάδος που δεν συμπεριλαμβάνει η λίστα είναι οι φωτογράφοι και οι εικονολήπτες, οι οποίοι έχουν αναστείλει τη λειτουργία των καταστημάτων τους για την προστασία των πολιτών αλλά και των ίδιων.

Η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου ζητά να γίνει τροποποίηση της λίστας με τις επιχειρήσεις που επιβάλλει την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τους καθώς και τα μέτρα στήριξης να συμπεριλάβουν όλους τους επαγγελματίες που πλήττονται άμεσα και έμμεσα από το «κλείσιμο» των επιχειρήσεων αφού έχει επηρεαστεί σε δραματικά η εθνική οικονομία! 

Η Κυβέρνηση δίνει στους επαγγελματίες αναστολή στην είσπραξη φορολογικών εισφορών για κάποιους μήνες, μη υπολογίζοντας το χαμένο τζίρο που έφερε το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Ο τζίρος που δεν εισπράχθηκε ποτέ δε θα καλυφθεί οπότε θεωρούμε παράλογη την απαίτηση της πολιτείας για αναστολή είσπραξης των εισφορών. Θεωρούμε ότι η πραγματική στήριξη στους επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους αποτελεί η ακύρωση πληρωμής φόρων και εισφορών για το διάστημα που παρέμειναν «κλειστοί».!

Παράλογη επίσης είναι η διεύρυνση των ωραρίων των super market καθώς και η λειτουργία τους τις Κυριακές. Οι υπάλληλοι τους είναι ήδη εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, εξαντλημένοι από την πίεση της δουλειάς και υποβάλλονται στο μαρτύριο των διευρυμένων ωρών εργασίας. Η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου θεωρεί αδιανόητη τη λειτουργία των super market τις Κυριακές, πόσο μάλλον όταν η κίνηση πλέον είναι σε μέτρια επίπεδα ενώ καταπατάται κάθε ανθρώπινο δικαίωμα των εργαζομένων για ξεκούραση και προσωπικό χρόνο.!»

Β. Παππάς

Σχετικά Άρθρα