Χίος, Παρασκευή 7 Αυγούστου

Περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες το ‘15 στη Χίο

Θετικό το 2015 για κρουαζιέρα και τουρισμό… σκαφάτων
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 02/02/2016 - 16:06

Για τον τουριστικό κλάδο το 2015 υπήρχαν και ευχάριστες ειδήσεις, που έρχονται να επιβεβαιωθούν από τα στοιχεία που γνωστοποίησε το Τελωνείο Χίου και αφορούν την επισκεψιμότητα Τούρκων στο νησί μας, που αυξήθηκε κατά 18,8% σε σύγκριση με το 2014, την αύξηση στον τομέα της κρουαζιέρας αλλά και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.

Σύμφωνα με το Θεοχάρη Γιαλούρη, Δ/ντή του Τελωνείου, οι συνολικές αφίξεις επιβατών από τα επιβατικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στο δρομολόγιο Τσεσμέ – Χίο αυξήθηκαν το 2015 στις 128.000 έναντι των 114.000 του προηγούμενου χρόνου (+12,30%), ενώ από αυτούς οι 82.000 ήταν Τούρκοι (το 2014 οι τούρκοι επιβάτες ήταν 69.000).

“Ο μοναδικός μήνας που δεν πήγε καλά”, είπε ο κ. Θεοχάρης, “ήταν ο Οκτώβριος που είχαμε μείωση κατά 30% των τούρκων τουριστών”, γεγονός που απέδωσε στις εκλογές που είχαμε στην Τουρκία και στην ισοτιμία λίρας - ευρώ που δεν ήταν ευνοϊκή για όσους ήθελαν να κάνουν διακοπές.

Παράλληλα στο νησί μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους προσέγγισαν 38 κρουαζιερόπλοια με 23.200 επιβάτες, ενώ το 2014 ήρθαν 31 κρουαζιερόπλοια με 15.000 άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 55% στους τουρίστες κρουαζιέρας.

Τέλος, καλά ήταν τα αποτελέσματα και στον τομέα των τουριστικών σκαφών αναψυχής, αφού το 2015 είχαμε 107 περισσότερα ιδιωτικά σκάφη (730 έναντι 623 το 2014) με συνολικό αριθμό επιβατών 5.800.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πόσο μπορεί να κάνει την... κουφή και αυτή η Κυβέρνηση;
Πέμ, 06/08/2020 - 17:53

Ειλικρινά θα θέλαμε να ξέραμε την τύχη αυτής της επιστολής των Δημάρχων του Β. Αιγαίου.

Για να ξέρουμε και εμείς τι θα κάνουμε στη συνέχεια...

Προς:

1. κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

2. κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, Υπουργό Ναυτιλίας κ΄ Νησιωτικής Πολιτικής

2. κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Οικονομικών

Κοιν.:

1. Βουλευτές Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

2. ΜΜΕ

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, κατά την συνεδρίαση της 29ης  Ιουλίου 2020 του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου, συζητήθηκαν τα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά της Περιφέρειάς μας καθώς και του μεταφορικού ισοδυνάμου.

 

1. Ως προς το πρώτο ζήτημα, είναι γνωστό ότι μόνο στα 3 μεγαλύτερα νησιά, την Λέσβο, την Χίο και τη Σάμο, ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, και αυτό λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και όχι λόγω της νησιωτικότητας που αποτελεί δομικό ανασταλτικό παράγοντα για τις τοπικές οικονομίες. Έτσι, στα υπόλοιπα 6 νησιά της Περιφέρειας, στα οποία διαμένουν 29.528 κάτοικοι (ποσοστό 15 % του συνολικού πληθυσμού) – και στα οποία τα οικονομικά προβλήματα είναι κατά τεκμήριο ακόμα ισχυρότερα - ισχύουν οι συντελεστές ΦΠΑ της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ομόφωνη άποψη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Β. Αιγαίου είναι η αναγκαιότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στο σύνολο της νησιωτικής μας Περιφέρειας, σε μόνιμη βάση,

 

2. Το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου αποτελεί μια σημαντική οικονομική ανακούφιση αλλά και πράξη δικαίου για την αποκατάσταση ισονομίας στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Παρατηρούνται όμως σημαντικές καθυστερήσεις στην πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων, ενώ το μέτρο δεν ισχύει στην προμήθεια καυσίμων, όπως ισχύει στις μεταφορές εμπορευμάτων.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ διεκδικεί την συνέχιση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου ώστε να υπάρχει εξίσωση κόστους μετακίνησης επιβατών και μεταφοράς εμπορευμάτων από την  ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως καθώς και επέκτασή του και ως προς την μεταφορά καυσίμων.

 

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου: Κύτελης Ευστράτιος

Δήμαρχος Μυτιλήνης